Interface modulszőnyegek – műszaki szemszögből

Interface Net Effect modulszőnyeg - Fotó: Interface

A FitOut és az Europa Design meghívásában építészek, belsőépítészek, valamint üzemeltetési szakemberek beszélgettek az Interface modulszőnyegek műszaki, üzemeltetési kérdéseiről, a burkolási lehetőségekről, és az alapos takarítás előnyeiről.

A világ vezető modulszőnyeg gyártója, az Interface magyarországi forgalmazója, a FitOut Kft., és az irodaberendezésekkel foglalkozó Europa Design szakmai beszélgetés sorozatának harmadik rendezvényén tíz építész, belsőépítész és üzemeltetési szakember vett részt: Apró Tamás belsőépítész, Farkas Béla és Farkasné Kun Györgyi  épülettisztítási szakemberek, Gerhát János burkolási szakember, Göbölyös Kristóf belsőépítész, Klapcsik Gábor belsőépítész,  Molnár Kata üzemeltetési szakember, Sipos Sándor építész, Somogyi Pál belsőépítész és Szuper Nóra lakberendező.

A kerekasztal beszélgetés előtt az érdeklődő résztvevők egy közeli ügyvédi irodában saját szemükkel győződhettek meg egy 20 éves Interface szőnyeg kiváló minőségi állapotáról, amely a gyártás kiváló színvonala mellett természetesen a gondos és helyes szőnyegápolásnak is köszönhető.

Egy 20 éves Interface szőnyeg kiváló minőségi állapotban egy ügyvédi irodában - Fotó: Feuertag Ottó

Ezt követően már az Europa Design irodáiban, a beszélgetés színterén avendéglátók részéről Horváth Gábor, a FitOut Kft. értékesítési menedzsere és Feuertag Ottó, az Europa Design ügyvezetője üdvözölte a meghívottakat és ismertette, hogy a beszélgetés során az Interface modulszőnyegek műszaki, üzemeltetési kérdései, a lerakási lehetőségek, tartósságuk és tisztíthatóságuk, az alapos takarítás előnyei kerülnek szóba. Horváth Gábor bemutatta Gerhát Jánost, aki a világ 4. legjobb burkolójaként (1998 FORBO burkolási világbajnokság) osztotta meg a résztvevőkkel tapasztalatait, illetve Farkasné Kun Györgyit és Farkas Bélát, akik a hatékony takarítás területét képviselték.

Horváth Gábor előadását nem is kezdhette mással, mint az Interface alapítójának, Ray Andersonnak a bemutatásával.

Horváth Gábor: Az Interface néhány éve elhunyt vezetője, Ray Anderson, aki a LEED minősítés egyik alapítója, és Obama elnök tanácsadója is volt,1994-ben nemlátott semmilyen környezettudatos hozzáállást a cégnél. Ekkor tűzte ki a MissionZero tervét, ami szerint az az Interface 2020-ig vállalja a modulszőnyegek károsanyagmentes előállítását a gyártás, az értékesítés és a logisztika területén. Bár Ray Anderson 2011-ben elhunyt, szellemiségét folytatva a gyár törekszik  a környezetvédelmi vállalás teljesítésére, jelenleg  a MissionZero 85%-ánál tartanak. Ma a piacon nem lehet kapni 100%-ban újrahasznosított szőnyeget, mivel a hátlapot még senki nem tudja ilyen módon gyártani, az Interface most ezt próbálja megoldani. Miért piacvezető az Interface? Folyamatosan fejleszt, kutat, 100% innováció jellemzi. Az Interface modulszőnyegek több, mint 100 féle designnal,5 féle hátlappal, 8 féle felülettel, 2 féle méretben rendelhetők. 2014-től már egy kamion sem megy a szeméttelepre a gyárból, a vizet 87%-ban újrahasznosítják, a nap- és szélenergiát is használják.A gyártól 30 km-re található haltelepen olyan biogázokat termelnek, amelyekkel tudják a gyártósort üzemeltetni. Hollandiában már működik az a gyakorlat, hogy ha egy irodaházban megunják a szőnyeget és le akarják cserélni, akkor az Interfacefizet x centet egy négyzetméter szőnyegért, visszavásárolja és új szőnyeget gyárt belőle. Ezt a gyakorlatot 2020-ig ki akarják terjeszteni egész Európára, hogy a régi szőnyegek ne a szeméttelepeken végezzék.

Interface Net Effect modulszőnyeg - Fotó: Interface

A mai beszélgetés fő témája a modul padlószőnyegek műszaki üzemeltetése, a szőnyegfektetés, a takarítás. Az Interface esetében 15 év garanciát adunk a méret stabilitásra, a statikus feltöltődésre, azaz antisztatikusságra, az élkunkorodásra, a hátlap leválódásra és a színtartósságra.

Az Interface modulszőnyegek 8 különféle felülettel készülnek. A normál buklé esetében fejjel lefelé tűzik be a hátlapba a szálakat. Néhány évvel ezelőtt fejlesztették ki a különböző magasságú buklét, ahol egy adott mintán belül különböző magasságúak a szálak. Ezt követte az egyszintű buklé, ebben az esetben minden szál ugyanolyan magas. A vágott szálú, azaz velúra buklé vágott változata, úgy készül, hogy a vágógép levágja a bukléknak a kunkori részét. A velúr és normál buklé kevert anyagát néhány évvel ezelőtt fejlesztették ki. A mikroszálas, microtuft buklé szőnyegnél 40%-kal kevesebb anyagot használnak fel, ezt a strapabíró, szinte elnyűhetetlen anyagot olyan helyeken javasolják, ahol a szőnyeg nagyobb igénybevételnek van kitéve, például a cég gyártóbázisa az iroda mellett van, és a gyár alkalmazottai ki-be mászkálnak.

Feuertag Ottó: Mi a tervezők tapasztalata, az ügyfelek a buklét tartják tartósabbnak?

Göbölyös Kristóf: A velúr elegánsabb, a buklé viszont talán tartósabb. Ha az irodában görgős székeket használnak, az összenyomhatja a szálakat, a magas szálakban a görgő akadhat, fékeződhet. Az is kérdés, hogy mennyire állnak vissza a szálak, ha rátesznek egy bútort majd leveszik róla egy nap múlva.

Horváth Gábor: Szerintem a velúr könnyebben koszolódik, mint a buklé.

Feuertag Ottó: Takarítás szempontból melyik típus előnyösebb?

Farkasné Kun Györgyi: A velúrt sokszor könnyebb tisztítani, mivel a szennyezett víz a kiszíváskor nem tud megakadni a hurokban.  A takaríthatóság függ a szennyeződés típusától, és hogy mennyi ideje van benne.Tapasztalataink szerint az Interface szőnyeget könnyű tisztítani.

Horváth Gábor: Az Interface szőnyegeknél azért háromszögalakúak a szálak, mert ezek a koszt  sokkal jobban tartják, mint a henger alakú szálak.Ahol nem tudnak naponta porszívózni, jól jön az, hogy a szőnyeg egy darabig magába tudja rejteni a koszt.

Farkasné Kun Györgyi: Mi foglalkozunk nanotechnológiával is, de sajnos nem lehet olyan egyenletesen lekezelni a szőnyeg felületét, mint például a műanyagot. A szőnyegnél nem tud a szálak között egyenletesen elterülnia nanotechnológiás anyag. Az lehetne megoldás, ha a szálakat kezelnék le vele.

Feuertag Ottó: Nálunk vannak olyan kárpitok, amiket lehet nanotechnológiás bevonattal kérni, ez 15-20%-os felárat jelent, és valóban előáll a lepergetős hatás.

Horváth Gábor: Az Interface szőnyegeknél a szálakat anyagukban festik meg a gyártás során, ezért a répához hasonlítjuk, míg vannak gyártók, amelyek a szálakat színezik, ezeket reteknek hívjuk.

Interface Urban retreat modulszőnyeg - Fotó: Interface

Az Interface „répa” szőnyegeinek jobb a kopásállósága és a színét sem tudja a fény kiszívni. A gyárban próba szinten kiemelnek egy-egy négyzetmétert, hogy teszteljék a színtartósságot. Egy kis gépben pörgetik a szőnyeget hosszú órákon vagy napokon keresztül, aztán kiveszik a szőnyegmintákat és megnézik, hogy mennyire fakult ki a színe, és ez alapján sorolják be. Az Interface szőnyeg hátlapja   hat rétegből áll, ezek kötésben, átfedésben vannak egymással, azért, hogy stabil maradjon a szőnyeg, ne kunkorodjon fel a széle. A méretstabilitást, a szakító szilárdságot, a görgős szék állóságot és a felületi kopásállóságot is tesztelik szúrópróbaszerűen a gyártás során. Mosógépben járatják egész nap a szőnyeget, majd megnézik, hogy hány millimétert veszített a szőnyeg a felületéből. A füst és éghetőség sarkalatos pont a magyar piacon. Nyugat-Európában nem foglalkoznak ezzel, a C besorolás bőven elegendő, tisztában vannak vele, hogy lépcsőházakba nem lehet betenni szőnyeget.

Az Interface újrafeldolgozható Graphlex®  hátlapjának különleges tulajdonsága lehetővé teszi az elektrosztatikus feltöltődés levezetését, azaz a kilincset, számítógépet vagy telefont érintve nem ráz a szőnyeg. Ez az IBM-vel közös fejlesztésnek, a szőnyegszálakba integrált karbonszálaknak – 10-12 szálanként van egy karbonszál berakva -, és egy elektromosan vezető latexrétegnek köszönhető.A hátlapban található csatornarendszer elvezeti a felületi feszültséget a szőnyeg aljára, és így szétteríti a felületen. A hátlap által biztosított ≤109 ohmos levezető ellenállással a szőnyeg megfelel az európai és világszabványoknak. Az Interface szőnyegnek ez a tulajdonsága a termékélettartam végéig megmarad, míg a csupán felületkezelt szőnyegeknek a takarítással elkopik az antisztatikus képessége.

Feuertag Ottó: Mi az a páratartalom határ, ameddig garantáltan nem töltődik fel a szőnyeg az irodákban?

Horváth Gábor: A nagyon párás helyiség jót tesz a szőnyegnek 80-90%-os páratartalomig, az alsó határ 25 %, ameddig a gyár tudja biztosítani az antisztatikusságot.

Miért fontos a jól karbantartott szőnyeg? Azért mert megnő az élettartama, tisztább levegőt és jobb munkakörnyezetet érhetünk el. A megelőző karbantartás része az épületek előtti takarítás, hasznos a szennyfogó szőnyeg használata ésérdemes tisztán tartani a légtechnikai berendezéseket. Az általános, rendszeres takarítás része a kilöttyent foltok azonnali eltávolítása, a forgó kefés berendezéssel történő rendszeres porszívózás.  A mélytakarítás gyakoriságának szükségessége függ a terület forgalmától, lehet kétévente, évente egyszer vagy évente kétszer. Egy irodaházban mennyire veszik észre a kilöttyent foltokat?

Farkasné Kun Györgyi: Előfordul, hogy észre sem veszik, csak utólag, már a takarítás folyamán.

Molnár Kata: A megelőző karbantartásnál a legnagyobb problémát a légtechnikai eszközök karbantartása jelenti, mert az irodaházak 70%-nál a szűrőcsere biztosan elmarad, vagy legalábbis nem olyan gyakorisággal végzik el, mint ahogy kellene. Az üzemeltetők nagy részének célja pedig az üzemeltetési költségek csökkentése, ha pedig egy szőnyeg portartó, és így megengedhető, hogy ne kelljen naponta háromszor porszívózni, ez nagy piaci előny lehet. A nagytakarításra elvileg fél évente egyszer szükség lenne.

Interface Touch&tones modulszőnyeg - Fotó: Interface

Horváth Gábor: A mély takarítás elég ingoványos, hogy kinek mi a szükséglete. Ha például egy irodában tíz trehány ember dolgozik, szinte naponta lehetne mélytakarítani. Az ügyfelek egyébként igénylik, hogy kapjanakkarbantartási útmutatót?

Molnár Kata: Nem igazán. Ritka kivétel az, amikor eleve szakszerű leírás van arról, hogy a megrendelő mit kér (például naponta kétszer a vizes helyiségek takarítása stb.). A megrendelőkkel sokszor inkább arról folyik a tárgyalás, hogyan lehet a hónap végén pénzt megtakarítani, és nem arról, hogy higiénikusabb, tisztább, fenntarthatóbb legyen a környezet.

Horváth Gábor: Előfordult valakinél, hogy a megrendelő a karbantartási útmutatót hiányolta, és nem volt könnyen takarítható a szőnyeg?

Feuertag Ottó: Nekünk vannak olyan bútoraink, amelyekhez különleges tisztítási eljárás tartozik, ezt kérjük, hogy juttassák el a takarító cégnek, mert csak annak betartásával érvényes a garancia.

Molnár Kata: Sajnos a takarítás ma nem egy megbecsült szakma, a cégek lefelé licitálnak az árakban, és sokszor olyan csapat jön össze, ahol az emberek nagyon egyszerű utasításokat sem képesek végrehajtani.

Szuper Nóra: Én több mint tíz évvel ezelőtt terveztem egy irodát, ahol az első időszakban kértek belsőépítészeti karbantartást is.

Göbölyös Kristóf: Mit jelent az, hogy belsőépítészeti karbantartás?

Szuper Nóra: Az átadást követően az üzemeltető és a takarító személyzet megkapta a beszállítóktól az összes tisztítási útmutatót. Aztán eljött az a gazdasági pillanat, amikor iszonyatosan visszavettek az üzemeltetési költségekből ,és egy másik csapat már nem figyelt oda az előírásokra, ami oda vezetett, hogy egy év múlva le kellett cserélni a szőnyeget.

Interface Microsfera modulszőnyeg, a legkisebb öko lábnyommal a világon - Fotó: Interface

Molnár Kata: A szőnyegek esetében hogy működik a garancia, csere? Kinél van a bizonyítási kényszer, ha nem megfelelően lett kezelve?

Apró Tamás: Az első egy évben a szőnyeget szállító cég bizonyít, utána pedig az üzemeltető.

Horváth Gábor: Nálunk még erre nem volt soha panasz, hogy nem könnyen takarítható az Interface szőnyeg.

Sipos Sándor: A takarításnál probléma lehet, ha ha csak az a folt van takarítva, és körülötte a szőnyeg többi része nem.

Göbölyös Kristóf: Mi terveztünk egy irodát 2010-ben, a cég tavaly a bővülés miatt két szinttel lejjebb költözött. Az irodaház sztenderdben egy olcsó kategóriás szőnyeg szerepelt, amelyben a kopások és foltosodások miatt generálódott modul cserék meglátszottak a szőnyeg színén. Az ügyféllel úgy oldottuk meg a problémát, hogy kijelöltünk 10-12 négyzetméteres részeket, ezeket az új irodában különböző színekből rakattuk ki és így később ezeket egyszerre cserélhetik majd ki, ha sérülnek. Egy jó minőségű szőnyeg esetében az előbbi nem lehet gond, hiszen megtartja a színét, ki lehet belőle szedni a kávéfoltot.

Somogyi Pál: Ifjú építész titánként azzal kezdtem, hogy szőnyeget terveztem a soproni városházába, amit a soproni szőnyeggyár gyártott le 35 évvel ezelőtt. A mai napig szeretik ezt a gyapjúszőnyeget, amelynek a mintái a város alaprajzát adják vissza. Most kerül rekonstrukció alá ez a többezer négyzetméteres épület,és a szőnyeget is újra kellene szőni, de nincs aki elkészítse.

 Horváth Gábor: Vannak olyan egyedi minták, amelyeket az Interface is le tud legyártani.

Az Interface speciális burkolási módszere aTactiles, amelynél minden találkozási pontnál a szőnyeg alá helyeznek egy kis ragasztócsíkkal ellátott lapot. Ezannyira stabil szerkezet eredményez, hogy akár egy sziget-szőnyeget is létre lehet hozni.A burkoláshoz a szőnyegek hátlapjánszerepelnek piktogramok, ezek a fektetési útmutatók. Ezek abban segítenek, hogy bizonyos szőnyegeket szálirányban rakjanak le, különben megváltozhat a színük.

Gerhát János: Több ezer vagy több tízezer modul darab lerakásakor előfordulhat, hogy valamelyik nem megfelelő irányban áll és vissza kell szedni.

Feuertag Ottó: Van-e például a fény szempontjából  javasolt rakási irány?

Gerhát János.: Igen, mindig a fény felé kell rakni a szál irányt, különben megtörik a szőnyegen a fény.

Horváth Gábor: Egy kis kreativitással, például ha félbe vágjuk, vagy negyedeljük a szőnyeget, szép mintákat lehet létrehozni.

GerhátJános: A Nokiánál egy másik modulszőnyegből több száz métert kellett lerakni színes csíkokból, amelyek úgy keresztezik egymást, mint a városokban a csőhálózat.

Apró Tamás: Igen, minden szinten a liftelőterekből indulnak a színes csíkok, és mindegyik egy konkrét helyiségbe, például tárgyalóba vezet. Annyira megszerették a munkatársak, hogy már azt mondják: „a harmadik emeleten a zöld csík után gyere!”

Molnár Kata: Milyen minta divatos most?

Szuper Nóra: Szerintem a vegyes méret, és a vegyes színek.

Göbölyös Kristóf: A csíkos és a sakktábla már nagyon elcsépelt. Most a monokróm a divat, vagy a két szín alkalmazása, amelyben mondjuk erős színű betétezéssel lehet kiemeléseket tenni. Ami érdekes, hogy elkezdtek a szőnyeggyártók az eddigiektől (50x50cm) eltérő méretű érdekes formájú modulokat is gyártani.

Horváth Gábor: A tervezőknek új szabadságot ad a modulszőnyegek 25 x 100 cm-es méretének a megjelenése a hagyományos 50 x 50 cm-es modulok mellett. A 25x100 cm-es méretek teljesen más mintázatot adnak ki a szőnyeglerakásnál.  Az Interface legújabb termékcsaládja a Human Nature, ez adja vissza leginkább a természetet és ezt már kizárólag 25 x 100 cm-es modulokban gyártja a cég. Végül néhány kép a tavalyi év két szép referenciájáról: a Nestlé és a Google iroda Budapesten.

A referenciák megtekintése után Horváth Gábor megköszönte a részvételt a beszélgetésen, és Gerhát János közreműködésével bemutatta az Interface modulszőnyegek új lerakási technikáját, a Tactile módszert.

A cikk a FitOut Budapest Kft. szponzorálásával készült.

FitOut Budapest Kft.

1138 Budapest, Esztergomi út 48.

Telefon: + 36  1 349 6545

Telefax:  +36 1 349 65 44

Mobil: +36 30 203 3171

www.interfacehungary.com

Interface Walk the plank, 25 x 100 cm-es modulszőnyeg - Fotó: Interface

 

A Wrzeszczai Mariusz építészetiroda által tervezett, tágas, családi rezidencia Lengyelországban, Ponzanban található. Legszembetűnőbb ékessége a természetes, modern faburkolás és a fények különleges játéka. 

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

A 21. századi modern házban, Somlai Tibor belsőépítész tervei alapján jól érződik a két világháború közötti, polgári villák hatása.

A Haworth eddig is széles termékpalettája igazi design klasszikusokkal, világhírű tervezők ikonikus bútoraival egészült ki.

Képes adatbázis ajánló

Arabella kanapé

Arabella kanapé
Tervező: Stefan Heiliger, 2011

Forrás: 
Leolux