Kávézó – olasz stílusban

Forrás: 
2015.06.14.
Egis-Medimpex irodaház, Arper székek - Fotó: Europa Design

Az Europa Design az irodák, és azon belül is az informális, break-out zónák berendezésén túl szakmai tapasztalatait egyre több kávézó, étterem és szálloda kialakításánál is hasznosítja. Feuertag Ottóval, a cég vezetőjével arról beszélgettünk, milyen szempontoknak feleljen meg egy jó kávézó vagy kávézósarok.

Milyen kávét iszol?

Már csak az innováció és a minőség iránti tiszteletből is Nespressót iszom, annak is otthon a kapszulás, az irodában pedig a párnás változatát, ami a nagyfelhasználók számára lett kifejlesztve mind ízében mind típusában. A közületi kávéfőző erősebb, jobb anyaghasználattal készül. Nespresso Design Point név alatt forgalmazzuk a kávégépet is, illetve a Nespresso irodáiban mi alakítottuk ki a munkahelyeket. Egyébként a darálós kávék közül a Douwe Egberts termékeit kedvelem, forgalmazójuk a Sara lee, 1998 óta szintén ügyfelünk.

A kávézásnak külön kultúrája alakult ki az irodákban. Milyen szempontoknak felel meg egy jó kávézósarok?

A kávézás az egyik legjobb közösségteremtő eszköz. A munka világában is a leggyakoribb hívó szó, hogy beszéljük meg egy kávé mellett. A kávézósarkok kialakításánál arra törekszünk, hogy megteremtsük a kávé kulturált fogyasztásának a feltételeit. Fontos szempont a készülék optimális elhelyezése, illetve ki kell emelni az esetleges szennyeződésekre való felkészülést az ülőbútorok kárpitja és a padlóburkolatok tekintetében. A kávézóba ideális bútorok könnyen takaríthatók, ami az eleve szennytaszító anyagok használatát jelenti. Az étkezéssel és italfogyasztással összekapcsolt belső terekben használt székeknél nem szabad olyan hézagoknak, réseknek lenni, ahol a morzsa és más szennyeződések könnyen megtapadhatnak. Az éttermi, szállodaiparban külön mérési rendszert alkalmaznak arra, hogy milyen gyorsan lehet egy bútort kitakarítani.

A kávézópont volt történelmileg az első hivatalos informális és kollaborációs tér, és ebből nőttek ki az irodákban napjainkban egyre elterjedtebb kommunikációs területek különböző formái. Az aktuális trendek szerint az egyterű irodákban egyre inkább csökken a munkahelyek által elfoglalt területek aránya és az ezáltal felszabadult zónákat átalakítják a kollaborációs, break-out, szabadidős és egyéb kommunikációs terekké. A jó tervező ezeket tudatosan alakítja ki, jelentős részük olyan informális tér, amit a dolgozók bármikor ad hoc jelleggel használhatnak, nem kell lefoglalniuk, mint egy tárgyalót.

Kristalia Elephant szék - Fotó: Kristalia

A dohányzósarkok már tiltva van az irodákon belül, milyen megoldásokat javasoltok azoknak, akik a kávé mellett szeretnek rágyújtani?

Mi az épülettől az előírt távolságban mini teraszok, pergolaszerű fedett területek kialakítását tartjuk hasznosnak. És mivel a dohányosoknak a ruhájuk is büdös, számukra külön gardróbot javasolunk.

Kristalia TNP asztal és Pulp szék - Fotó: Kristalia

Milyen tendenciák érvényesülnek a kávézók és éttermek berendezésénél?

Mivel az irodai és más közületi – kávézó, éttermi – terek berendezése egyre inkább átfolyik egymásba, a bútortervezés is egyértelműen a többféle funkciójú termékek megvalósításának irányába halad. Ezért az irodákba tervezett bútorok nagy része alkalmassá válik étterem, kávézó berendezésére is, amelynek műszaki elvárása ugyanolyan szigorú, mint az irodai. Így az Europa Design tevékenysége is kibővült az irodákon túl az egyéb vendéglátó – étterem, szálloda – terek kialakításával. Ma már a magyar étteremtulajdonosok sem lakásbútorral rendezik be az éttermüket, mert rájöttek, hogy csak az üzleti minőség bírja hosszú távon a gyűrődést.

Emeco Navy szék - Fotó: Emeco

A legtartósabb és vandál biztosabb termékek egyike az amerikai Emeco gyár Navy széke, amely egy Olaszországban gyártott igazi amerikai design klasszikus. A széket eredetileg tengerjáró hajók, csatahajók legénységi székeinek tervezték, így sok ismert film, többek között az FBI sorozatok vallatószobáinak visszatérő berendezési tárgya, valamint a Dr. House ikonikus darabja. A Navy tiszta alumíniumból készül, 50 év rá a garancia, gyakorlatilag törhetetlen. A modern technológia előtti tisztelgésként megszületett a környezetbarát változata is, amit a Coca Colával együttműködve újrahasznosított palackokból készítenek, Coca Cola pirosban és más színekben is.

Egy igazi olasz kávéhoz olasz berendezés is társul. Milyen az igazi olasz design?

Az olaszok a formai bravúroskodás nagymesterei, és szándékosan használom ezt a szót, mert jelzi, hogy az olasz bútorok egy része a forma oltárán néha feláldozza a funkciót. Imádjuk az olasz designt és azt a kísérletező szemléletet, hogy sosem állnak meg, hanem folyamatosan továbbgondolják, továbbtervezik a tárgyaikat, és merészek, egyszerre több mindenhez is hozzá mernek nyúlni. Ehhez megvan a tehetségük, a leonardói végtelen innovatív és több fronton is támadó design, amely nemcsak műszaki, esztétikai szempontból, hanem egyéb funkcióbeli, technológiai, környezettudatos területen is hoz újdonságot. Armani például zenét és illatokat választ a bolt enteriőrjéhez. Ez sok mindent elárul az olasz gondolkodásmódról. A könnyed, merész olasz design mellett az általunk forgalmazott gyártók zöme kiállja az idők próbáját is, nem avul el, nem válik unalmassá. Itt is igaz, hogy a többlet befektetett tervezési óradíj, a jobb designer, a jobb technológia hosszabb távon is kifizetődő és értékálló.

Azonban vannak olyan gyönyörű olasz termékek is, amelyek hosszú távon nem felelnek meg a nagyon erős igénybevételnek, mert például túlzottan elvékonyították az anyagot, hogy szebb, filigránabb hatást keltsenek. Az olasz tömegtermék utánozni akarja a nagynevű designer formavilágát, de már nem teszi bele ugyanazt az anyagvastagságot, technológiát. Így történhet meg, hogy a divatosnak tűnő egypalástú műanyag szék két szezon alatt tönkremegy a balatoni fagyizó teraszán. Az utánkövetett termékek azért sokkal olcsóbbak, mert nincs bennük az általunk is képviselt neves olasz cégek által alkalmazott technológiai minőség és megbízhatóság.

A cikk az Europa Design szponzorálásával készült.

Europa Design Hungary Zrt.

1022 Budapest, Bimbó út 37.

telefon: + 36 1 274 0001

fax: + 36 1 200-8428

email: marketingateuropadesign.hu

www.europadesign.hu

 

 

A Wrzeszczai Mariusz építészetiroda által tervezett, tágas, családi rezidencia Lengyelországban, Ponzanban található. Legszembetűnőbb ékessége a természetes, modern faburkolás és a fények különleges játéka. 

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

A 21. századi modern házban, Somlai Tibor belsőépítész tervei alapján jól érződik a két világháború közötti, polgári villák hatása.

A Haworth eddig is széles termékpalettája igazi design klasszikusokkal, világhírű tervezők ikonikus bútoraival egészült ki.

Képes adatbázis ajánló