Kocka-garzon

Belsőépítészek: Bényei István, Szén Molnár Tamás

Amikor egy pici lakásnak rossz az elrendezése, a belsőépítész – jelen esetben Bényei István és Szén Molnár Tamás – találékonyságán múlik, hogy egy négyzetcentiméter se vesszen kárba, s otthonunk a szűk tér ellenére kényelmes és jól használható legyen.

„A 45 négyzetméteres, egyszobás belvárosi ingatlan korábban egy nagyobb lakás része volt. Azt valamikor több kislakásra osztották, így e pici garzonnak már a bejárata is rossz helyen volt. Ráadásul a vizes blokk elhelyezkedése is rendkívül megnehezítette a praktikus térszervezést. Erre a helyzetre reagálva született Bényei István ötlete, hogy a vizes blokk tetején lehessen aludni. A hatalmas belmagasság miatt ez az elképzelés kézenfekvő és érdekes is volt” – meséli Szén Molnár Tamás, aki Bényei Istvánnal együtt találta ki a koncepciót és tervezte meg a lakást.

A belsőépítészek elsőre talán különösnek tűnő ötlete az volt, hogy egy kocka-helyiséget állítottak be a nappali közepére. A belseje fürdőszobaként, a külseje, másik fele konyhaként funkcionál, a fürdő mellett egy kis gardróbot találunk, az egész tetején pedig – galériaszerűen – egy kényelmes, kétszemélyes ágy helyezkedik el. Ez a dióbarna, furnérozott, magasfényű lakkal bevont elegáns építmény kerül elénk a lakásba lépve.  Így amellett, hogy fürdőszobaként és gardróbként működik, kiválóan tagolja a teret egy pici előtérre, nappalira és konyhára. Emellett a „kockával” szemben húzódó, hatalmas beépített szekrényből mintha kiszakították volna a „kocka” tömegét, a fehér síkot megszakító, könyvespolcokat és médiablokkot tartalmazó bevágás belül ugyanazzal a dióbarna furnérral van bevonva, mint maga a behelyezett tömb. A szerkezetnek számos meghatározó elvárásnak is meg kellett felelnie: kezdve a hangszigeteléstől (valaki talán épp alszik a WC felett), a víz- és villanyvezetékek elhelyezésén át a stabilitás alapkövetelményéig (ezért egy fémvázra építették a furnérszerkezetet).

Helytakarékosság, komfortérzet, elegancia – ez volt a három legfontosabb szempont a tervezés során, ezért a belsőépítészek minden négyzetcentimétert kihasználtak, miközben igyekeztek különféle megoldásokkal, például beépített szekrényekkel, tükrök és világos színek alkalmazásával – minél inkább kitágítani a teret.  A nappali megmarad központi helyiségnek, miközben a kinyitható kanapéknak köszönhetően akár négy ember számára is van kényelmes alvóhely, ahogyan a konyhai étkező pultnál ugyancsak van négy ülőhely. A kis garzon így tökéletesen megfelel céljának, mivel egy egyetemista fiatal részére készült, akit vidéki családja időnként pár napra meglátogat, de barátaival is kényelmesen elfér benne.

 

A 21. századi modern házban, Somlai Tibor belsőépítész tervei alapján jól érződik a két világháború közötti, polgári villák hatása.

Sokszor mondjuk, könnyű annak, akinek nagy lakása van, ott mindennek lehet helyet találni! Pedig nem minden a négyzetméterek száma: a jó elrendezés, ami számít. Olykor tágas otthonokban is előfordul, hogy valamely funkció hiányzik, vagy legalábbis csorbát szenved "– vallja Szabó Otília, a Flat Art 2000 Lakásművészeti Stúdió lakberendezője.

Nils Holger Moormann német autodidakta tervező-designer a kis terek szakértője. Ahogy ars poeticájában vallja, a legfontosabb szakmai kihívás számára a legkisebb terek élhetővé tétele, azaz a mikrolakások helytakarékos és egyedi berendezése.

A neves olasz textil és bútorgyártó cég, a Rubelli Venezia kollekciója Alice Csodaországába hívogat a különleges textúrájú, mintájú luxus textilekkel és egyedi bútorokkal. A Rubelli termékek megvásárolhatók a Dekor Classic bemutatótermében.

Képes adatbázis ajánló

Shuffle kanapé

Shuffle kanapé
Design: Hugo de Ruiter, 2012

Forrás: 
Leolux