Kocka-garzon

Belsőépítészek: Bényei István, Szén Molnár Tamás

Amikor egy pici lakásnak rossz az elrendezése, a belsőépítész – jelen esetben Bényei István és Szén Molnár Tamás – találékonyságán múlik, hogy egy négyzetcentiméter se vesszen kárba, s otthonunk a szűk tér ellenére kényelmes és jól használható legyen.

„A 45 négyzetméteres, egyszobás belvárosi ingatlan korábban egy nagyobb lakás része volt. Azt valamikor több kislakásra osztották, így e pici garzonnak már a bejárata is rossz helyen volt. Ráadásul a vizes blokk elhelyezkedése is rendkívül megnehezítette a praktikus térszervezést. Erre a helyzetre reagálva született Bényei István ötlete, hogy a vizes blokk tetején lehessen aludni. A hatalmas belmagasság miatt ez az elképzelés kézenfekvő és érdekes is volt” – meséli Szén Molnár Tamás, aki Bényei Istvánnal együtt találta ki a koncepciót és tervezte meg a lakást.

A belsőépítészek elsőre talán különösnek tűnő ötlete az volt, hogy egy kocka-helyiséget állítottak be a nappali közepére. A belseje fürdőszobaként, a külseje, másik fele konyhaként funkcionál, a fürdő mellett egy kis gardróbot találunk, az egész tetején pedig – galériaszerűen – egy kényelmes, kétszemélyes ágy helyezkedik el. Ez a dióbarna, furnérozott, magasfényű lakkal bevont elegáns építmény kerül elénk a lakásba lépve.  Így amellett, hogy fürdőszobaként és gardróbként működik, kiválóan tagolja a teret egy pici előtérre, nappalira és konyhára. Emellett a „kockával” szemben húzódó, hatalmas beépített szekrényből mintha kiszakították volna a „kocka” tömegét, a fehér síkot megszakító, könyvespolcokat és médiablokkot tartalmazó bevágás belül ugyanazzal a dióbarna furnérral van bevonva, mint maga a behelyezett tömb. A szerkezetnek számos meghatározó elvárásnak is meg kellett felelnie: kezdve a hangszigeteléstől (valaki talán épp alszik a WC felett), a víz- és villanyvezetékek elhelyezésén át a stabilitás alapkövetelményéig (ezért egy fémvázra építették a furnérszerkezetet).

Helytakarékosság, komfortérzet, elegancia – ez volt a három legfontosabb szempont a tervezés során, ezért a belsőépítészek minden négyzetcentimétert kihasználtak, miközben igyekeztek különféle megoldásokkal, például beépített szekrényekkel, tükrök és világos színek alkalmazásával – minél inkább kitágítani a teret.  A nappali megmarad központi helyiségnek, miközben a kinyitható kanapéknak köszönhetően akár négy ember számára is van kényelmes alvóhely, ahogyan a konyhai étkező pultnál ugyancsak van négy ülőhely. A kis garzon így tökéletesen megfelel céljának, mivel egy egyetemista fiatal részére készült, akit vidéki családja időnként pár napra meglátogat, de barátaival is kényelmesen elfér benne.

 

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

A Bushmen cég Thunder névre keresztelt multifunkciós, csavarozott elemekből álló zsebkése tűzgyújtó szerkezetet és LED lámpát is tartalmaz.

Képes adatbázis ajánló

Hülsta Multi-Varis tárolócsalád

Hülsta Multi-Varis tárolócsalád

Forrás: 
Hülsta