A 2017-es Salone del Mobile bútorkiállítás legszínesebb egyéniségei (II. rész)

Bomboca Cocoon kanapé (Campana Brothers) - Fotó: Campona Brothers

Kényelem mindenekfelett – ám ezúttal színes, életteli kiadásban! A milánói Salone del Mobile 2017-es kiállításából már szemezgettünk cikksorozatunk első részében. Akkor a stílusában és színvilágát tekintve minimáalista darabokat vettük górcső alá, ezúttal az izgalmas formáké és színeké lesz a főszerep.

Az idei Milánói nemzetközi bútorkiállítás bemutató gyűjteményét olyan tehetséges tervezők munkái fémjelezték, mint Patricia Urquiola, Daniel Libeskind, Alfredo Haberli, Doshi & Levien, Tord Boontje, Front, Edward van Vliet, Scholten & Baijings... Láthattuk a Mermelada, egy fiatal, ám rendkívül kreatív spanyol cég dizájn darabjait vagy a Diesel Living kreatív csapatának legújabb, rock'n'roll stílusú termékeit. Mind egytől egyig igazán színes egyéniségektől, a legbátrabbak otthonaiba készültek.

A 2017-es Salone del Mobile bútorkiállítás legszínesebb egyéniségei (kanapék, ülő -és fekvőbútorok összeállítása - II. rész – Missioni Escapade moduláris szófa (Roche Bobois - Fotó: Roche Bobois

Elsőnek itt van máris a Missoni ESCAPADE nevű szépsége, mely Zeno Nugari tervező igazán élettel teli munkája.  A Missoni színes anyagával, izgalmasan buja mintázatú huzataival az Escapade muduláris szófája igazán szemet vonzó, üde, nyárias jelenség, és központi darab lehet a nappalinkban.

A 2017-es Salone del Mobile bútorkiállítás legszínesebb egyéniségei (kanapék, ülő -és fekvőbútorok összeállítása - II. rész – Missioni Reportage kanapé, (Roche Bobois) - Fotó: Roche Bobois

Szintén a Missioni nevéhez fűződik ez a másik szépség is. A letisztult, egységes, finom szürke árnyalatok szép, homogén hátteret biztosítanak az élénk színek, minták és a különleges, egyedi formák számára. Az íves formavilágnak pedig megvan az a teljességet, egységet sugalló érzete, mintha csak ölelő karok megnyugtató lebegésébe érkeznénk…  

Roche Bobois - Buborék szófa, Sacha Lakic designer munkája - Fotó: Roche Bobois

Aki pedig még több kerekded és gömbölyded formára vágyik, az nem tud majd betelni Roche Bobois aerodinamikus „Buborék szófájával”, mely egyszerre dinamikus és bátor, mégis selymesen lágy, és kifinomult formavilágot képvisel, melyet már megalkotni is bizonyára nagy izgalom és örömteli érzés lehetett…

A 3D illetve 4D technológiákkal előállított textíliába ágyazva teljesen alápárnázott, sávos sűrűségű HR habréteg került: 35-22 kg/ m3 az ülésre, illetve 30-22 kg / m3 a hátoldali részre. A HR anyag egy rugalmas heveder szuszpenzió, melyet Európában gyártanak, szerkezete pedig tömörfa, rétegelt lemez és kompozit összetett faanyagok ötvözete. A modell jónéhány színben és változatos méretekben kapható.  

Casa Vitra (Jasper Morrison és Ronan Bouroullec tervezésében) - Fotó: Casa Vitra

A Casa Vitra sem tétlenkedett az idén sem: a Salone del Mobile standján Jasper Morrison és Ronan Bouroullec közös munkájával, a pihe puha anyagokból, változatos formákat, élénk színeket és izgalmas technikákat felvonultató egyedi kollekcióval rukkoltak elő.

Cassina - Fotó: Cassina

A Cassina  - Konstantin Grcic egy finoman megmunkált mintadarabot hozott el a Cassina Contemporanei kollekciójához.  A 2016-ban megjelenő építészeti elemek bemutatását követően Konstantin Grcic kifejlesztette a tér igényeinek meghatározását, a felhasználók aktuális igényei szerint. A szabadon álló, igazán sokoldalú tesztdarab kétféle méretű, moduláris üléselemből áll, amelyek különböző elrendezésekben kombinálhatók.

Muuto oslói kanapéja (Anderssen & Voll) - Fotó: Muuto

Új színként jelenik meg az idei évben Anderssen & Voll oslói kanapéja, melyet a a skandináv Muuto cég számára készített. A fő koncepció itt a "vissza az alapokhoz"-elv: az egyes részek ugyanis jól átgondolt elemekre összpontosultak, amelyeknek nem feltétlenül a feltűnés, és a lenyűgöző látvány volt a legfőbb motivációja. Így a formatervezés olyan, mintha a ruházati iparból származna, ahol a kulcsfontosságú darabok gyakran egyszerűek és semlegesek, ám időtlen formát mutatnak és minőségi anyagokból készültek.

A márkák ezután friss és világos kiegészítőket kevertek, variáltak az aktuális szezonok és divattrendek szerint. Ahelyett, hogy új formákat mutatott volna a nagyobb bútorgyártók, tervezők kínálatából, a kiállítás bemutatta a meglévő tervek frissebb változatát is, melyben a minimalizmus páratlan luxussal társulhat.

Bizonyos értelemben a show-hatású látványelemek figyelmen kívül hagyása kiemeli a főbb bútorok alapjainak hasonlóságát, valamennyi márkánál. Azonban arra is rávilágít, hogy ma már egyre inkább lehetőségünk van időtlen darabokat beszerezni, melyeknek nincs úgymond lejárati dátuma, tehát nyugodt szívvel kombinálhatjuk az ilyen klasszikus darabokat bármivel, hiszen remekül beleillenek majd otthonainkba, bármely stílus vagy színvilág is legyen domináns nálunk az enteriőrben.

Cala (Doshi & Levien tervező duó) kanapéja, melyben szintén a minőségi anyagoké a főszerep - Fotó: Cala

A Doshi & Levien Kettal által tervezett Cala kollekció szintúgy az anyagokra, azok különlegességére és minőségére fókuszál.

Az utasbiztonságban járatos tervezők az idén azt igyekeztek bemutatni, hogy komoly, és mélybemenő figyelmet fordítanak a részletekre - különösen az anyagok esetében. Jonathan Levien, a londoni Doshi & Levien Kettal dizájn duó egyik alapító tulajdonosa ezt úgy fogalmazta meg a Houzz magazin számára, hogy  "szeretünk koncentrálni a dolgok legapróbb részleteire, mint például egy szövésminta vagy egy összekötő elem.”

Paisley bársonykanapé – a régi klasszikusok modern köntösbe bújtatva (Darlings of Chelsea) - Fotó: Darlings of Chelsea

Van egy különleges, kultikus bájuk a komoly eleganciát sugalló bársony bútoroknak is. Miért is szeretik az emberek évek óta annyira a bársonyt, mely az idei évben újra reneszánszát éli? Hát persze, hogy a luxus érzése miatt!

A Paisley bársonykanapéja ráadásul egy olyan egyedi, minőségi bársonyszövet huzatot kapott, mely kizárólag a Darlings of Chelsea-ben kapható, széles választékban. A bútor a klasszikus dizájnt képviseli. Mély nyomógombjaival a háttámláján és a keményfából készült, fokozatosan, spirális alakban görbülő karfáival igazi királyi darab, az Egyesült Királyságból…

Sunrise kanapé (Kati Meyer-Brühl) - Fotó: Brühl

A csodás napfelkelte inspirálta a rugalmasan, akár két önálló bútorrá is alakítható, igazán egyedi, többszörös díjnyertes darabot, melyet Kati Meyer tervezett meg a német Brühl cég számára. A szépség igazán részletekbe menő kidolgozást kapott: lágy gyémántöltésekkel, gyönyörű gombelemzéssel díszítették, s ezek is mind a napállás változásait mutatják be.

Kati Meyer – a Brühl tervezője tökéletesen csatlakozik ahhoz a kortárs bútor trendhez, mely szerint ma már elvárás, hogy az alkotók tágas, többféleképpen variálható sarokegyütteseket hozzanak létre, lehetővé téve, hogy ezek bármikor, könnyedén alkalmi fekvő platformokká alakuljanak át, használóik igényei szerint.

A kanapék egyes elemei - az alaphelyzethez képest vízszintes irányban – könnyedén elforgathatók, így bármely kialakítást könnyedén megvalósíthatjuk a mutatós és praktikus modellekből. Nyugalmi helyzetben három különböző változatú bútorelem mutatja be napfelkeltét.

3 különleges részből álló, személyre szabott kényelmet biztosító kanapé (Kati Meyer-Brühl) - Fotó: Brühl

A Brühl cég filózófiájához tökéletesen passzoló darab ez a három részből kialakított kanapé is - akik a prémium termékek gyártójaként az elismert, látványos tervezési koncepciókat társadalmi és ökológiailag fenntartható cselekvéssel ötvözik, olyan szokatlan formákban, amelyek kiállják az idő próbáját.

A ragyogóan kényelmes kanapé-kialakítás különösen sokoldalú, köszönhetően a teljesen leereszthető és elfordítható karfáknak és a párnázott fejtámláknak, amelyek „eltűnnek” a kanapé háttámláján. A kanapék és fotelek egyfajta természetes, minimalista bájjal rendelkeznek, és világos, finom színviláguk és egyszerű kialakításuknak köszönhetően könnyedén kombinálhatók más bútorokkal is. 

Cathrine Remizov terveit dícsérik a kellemes, élhető terek, mely nem kis kihívás még egy kreatív, ügyes tervezőnek sem: a garzonlakás ugyanis alig több, mint 20 négyzetméter…

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

2016 a Fény Éve – és ezt már több ízben is megcsodálhattuk a lakberendezésben is: a szellős, légies terek könnyedén megteremthetők, ha nehéz, fajsúlyos bútorok helyett könnyed áttetszőséggel rendezzük be a helyiségeket.

Az indusztriális hangulatú lakás középpontjába helyezett fénylő ónix kandalló igazi meleg családi otthonná varázsolja a villaépület földszinti lakását. A tervezés folyamatát Rakonczai Gábor építész, Womorrow  Stúdió - idézte fel.

Képes adatbázis ajánló

NQ015

NQ015

Forrás: 
Novo Quadratum