A Kinnarps díjnyertes újdonságai a Stockholmi Design Héten

Szerző: 
Forrás: 
Kinnarps
2017.02.20.
Space bútorcsalád - Kinnarps - Fotó: Kinnarps

A február 7. és 15. között megrendezett stockholmi Furniture & Light Fair 700 kiállítója közül a svéd  irodabútor-gyártó Kinnarps számára tartogatta az egyik legnagyobb sikert, a sztár- designerekből álló zsűri ugyanis a bútorvásár legjobb standjának választotta a cég rendhagyó installációját, emellett két új bútorcsaládjuk, a Fields és a Space pedig elnyerte a rangos iF Design Award díjat.

Az irodaterek terén általánosságban elmondható, hogy a skandináv trendeket az otthonos, nappaliszerű kollaborációs terek, pasztell színvilág, valamint a természetes anyagok és az organikus textúrák kombinációja fogja uralni. Az uralkodó színek a bordó, mályva, antracit, acélkék, nyers fa, réz és arany és a tompa zöld-szürke árnyalatok.

A díjnyertes ’Silhouettes of Kinnarps’ fantázianévre keresztelt stand élénk kék színével meglehetősen kitűnt a homogén tömegből. Különlegessége annak a koncepciónak köszönhető, hogy a dekoráció sziluettjeinek részévé válhattak az érdeklődők. A transzparens textil felületeknek köszönhetően első pillantásra úgy tűnt, mintha emberi árnyékokat festettek volna a falakra, belépve azonban rögtön ráeszmélt a nézelődő, hogy valódi emberek körvonalait látja. Ötletes megjelenítése volt ez annak az emberközpontúságnak, amely a Kinnarpsnál az elmúlt 75 év innovációjának hátterében áll, amiről egy szimbolikus kiállítás formájában többet is megtudhattak a látogatók.

A stand koncepciója abban a tekintetben is rendhagyó volt, hogy a termékek helyett monokróm színű bútorszigetekkel érzékeltették, hogy a munkakörnyezet ma már jóval több, mint pusztán ergonomikus és esztétikus bútorok összessége. Erre az egyik legjobb példa a díjnyertes a Space bútorcsalád, amely bizonyára számos építész kedvence lesz a közeljövőben. Moduljai túlmutatnak az egyszerű asztal és a tároló rendszer funkcióján, ahogy nevük is jelzi, külön teret adnak a kollaborációnak, flexibilitásnak és a kreatív térkihasználásnak.

Space bútorcsalád - Kinnarps - Fotó: Kinnarps

A másik díjazott Fields különböző variációi az emeleti lounge részében adtak otthont a felfrissülésnek és a környezettudatosság, ergonómia, innováció témákban elhangzott Petcha-kutcha előadásoknak. Fields moduláris rendszere ugyanis egyaránt alkalmas az egyéni és a csoportos munkavégzésre, a formális tárgyalások és a kötetlen beszélgetések lebonyolítására a 21. század multifunkciós és aktív munkahelyi környezetében.

Fields bútorcsalád - Kinnarps

A szomszédos standokon a Kinnarps két másik prémium márkája a közösségi és kreatív terek bútorait megálmodó Materia és a skandináv életérzést megtestesítő Skandiform újdonságaival ismerkedhetünk.

Skandiform stand - Fotó: Kinnarps

Az idén 25 éves alapítását ünneplő Materia újdonságai közül az egyik legötletesebb és egyben legkörnyezetudatosabb termék a Patch névre hallgat. A háromlábú szék különlegessége, hogy nincs belőle két egyforma, mivel a leeső szövetdarabokból készül a szövetezés. A megrendelő csupán a színárnyalatot tudja kiválasztani, de a végleges kinézetre csak a szállítást követően derül fény.

Patch szék - Materia - Fotó: Kinnarps

A másik érdekesség a My place

névre keresztelt asztal, amely különleges paravánmegoldásával tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy egy közös térben saját kis magánszférát teremtsünk. Az Anders Berg, Steinar Hindenes, Petter Knudsen designerhármas által tervezett asztal két különböző méretben és több különböző formával is rendelhető. A Karim Rashid által megálmodott Kaloo minimál stílusú bárszékkel kiegészítve pedig tökéletes hot desk szigetek alakíthatók ki belőlük.

My place asztal - Materia - Fotó: Kinnarps
Kaloo bárszék - Materia - Fotó: Kinnarps

A Skandiform idei termékfejlesztési koncepcióját a természeti jelenségek – erdők, tájak, harmonikus csend- tökéletessége inspirálta. A Nina Jobs Deep Forest hangelnyelő paneljének újrahasznosított anyagból készült moduljai erdőket idéző mintázatukkal nem csak vizuálisan, de akusztikailag is komfortossá teszik a teret, tökéletesen beleolvadva a környezetbe.

Deep Forest - Skandiform - Fotó: Kinnarps

Az Isa névre keresztelt közösségi terekbe, lobbikba tervezett szófa egyfajta béke szigeteként kínálkozik, hogy helyet foglaljanak rajta.

Isa szófa - Skandiform - Fotó: Kinnarps

Bár a Stockholmi Bútorvásárnak vége a kiállítás azonban nem ért véget, útjára indult ugyanis a Kinnarps termékkel és virtuális kamerával felszerelt mozgó bemutatóterme, hogy Európa szerte minél előbb eljutassa az újdonságokat.

 

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

Az INT2Architecture polcrendszerbe épített franciaággyal, kihúzható gardróbbal és multifunkciós falakkal rendezte be egy leányzó kis életterét, hellyel, kreativitással és szépséggel fűszerezve.

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

Képes adatbázis ajánló

m_sit ülőgarnitúra

m_sit ülőgarnitúra. Időtlen kényelem. Az ülőgarnitúra és a hozzáillő fehér akril üvegasztal kombinációjával modern és klasszikus elemekkel gazdagíthatjuk a teret.

Forrás: