Arkhenea – olasz design, élhető terek

Forrás: 
2017.01.09.
Az Arkhenea letisztult, ugyanakkor nagyvonalúan elegáns új bemutatóterme - Fotó: Bujnovszky Tamás

Az olasz design prémium márkáit képviselő Arkhenea nemrégen megnyílt, V. kerületi bemutatóterme a modern és letisztult belsőépítészeti formanyelv mellett egy nagyvonalúan elegáns életérzést is közvetít ügyfeleinek.

Tromler Katalin és Nicola Frisan, a cég vezetői a központi elhelyezkedés mellett szem előtt tartották, hogy a bemutatóterem méltón képviselje az olasz design vezető márkáinak – többek  között a Moroso, Rimadesio, Zanotta – csúcsminőségű bútorait, a Flos lámpáit.

Arkhenea bemutatóterem az olasz Rimadesio arculatának a mintájára - Fotó: Bujnovszky Tamás

A hatalmas utcafronti üveg portálok szabad betekintést engednek a nagy belmagasságú térbe, amelynek falait betonhatású szürke glettelés borítja. A modern, minimál, ugyanakkor elegáns enteriőrt az olasz Rimadesio üzletek arculatának mintájára alakították ki, ahol a nagy üvegfelületek dominálnak, amelyek megszüntetik a határt a külső és belső terek között.

Rimadesio tárgyalóasztal Moroso székekkel - Fotó: Bujnovszky Tamás

A bemutatóterem egésze az Arkhenea élhető tereket megalkotó filozófiáját is közvetíti, a magas minőségű, presztízs kategóriájú bútorok nem csak szép látványt nyújtanak, hanem ügyfeleik és az építész-belsőépítész tervezők ki is próbálhatják kényelmüket, meggyőződhetnek előnyös tulajdonságaikról. Ezért az utcafrontnál egy tárgyaló kapott helyet, Rimadesio asztallal és Moroso székekkel, a bejáratnál pedig a vendégek a híres designer, Patricia Urquiola a Morosónak tervezett egyik kanapéján foglalhatnak helyet.

Az Arkhenea több mint két évtizedes működése során szinte minden típusú projekten dolgozott, megbízásaik között szerepelnek éttermek, kávézók, food-courtok, menzák, közösségi terek, hotelek, apartmanok, irodák, konferenciatermek, előadótermek, színházak, valamint bevásárlóközpontok.

A munkahelyek a bemutatóterem szerves részei - Fotó: Bujnovszky Tamás

Szellemiségük szerint nem bútorokat adnak el, sokkal inkább egyfajta életérzést közvetítenek, hiszen munkáik során a tervezőkkel, kivitelezőkkel szorosan együttműködve egyedi élettereket teremtenek, melyek a megrendelő személyes igényeihez, a tér adta lehetőségekhez messzemenően alkalmazkodnak - mégpedig egységes, az enteriőr egyes részleteit szerves egésszé összefogó koncepció alapján.

A letisztult és modern konyha - Fotó: Bujnovszky Tamás

Új bemutatótermükben az ügyfelek és a tervezők fogadása mellett saját munkatársaiknak is olyan környezetet akartak létrehozni, amelyet szeretnek és ahol hatékonyan tudják teljesíteni a sokrétű feladatokat.

 

Rimadesio

Az olasz Rimadesio termékeinek, az ajtóknak, elválasztó paneleknek, polcoknak, járható gardróboknak a jellegzetessége, hogy mint építészeti elemek határozzák meg és tagolják a belső tereket. A karakteres, letisztult, vertikális és horizontális síkokból álló térformáló bútorok rendkívül magas szintű műszaki gyártási háttérrel készülnek. A kollekció legfontosabb anyaga az üveg, amely a tisztaság mellett a környezetvédelmi szempontokat is képviseli. A gyártás teljes egészében a Rimadesiónál történik, amely már 50 éves tapasztalatra tekint vissza ezen a területen.

SSail elhúzható panel, Tervező, Designer: Giuseppe Bavuso - Fotó: Rimadesio

A Rimadesiót 1956-ban Francesco Malberti és Luigi Riboldi alapították. A cég Rima Vetraria néven kezdte meg működését Desióban, Milánó északi részén, ahol néhány évvel később részesei lettek az ipari és gazdasági fellendülésnek. Működése kezdetén a cég üvegpaneleket gyártott bútorgyártó cégeknek. A gyártás nagy része kézzel történt, majd a cég fejlesztette műszaki know-how-ját és alapanyagait is kibővítette a fával és a plexi üveggel.

Zenit könyvespolc, Tervező, Designer: Giuseppe Bavuso - Fotó: Rimadesio

A Giuseppe Bavuso által tervezett Rimadesio cégközpont, jól tükrözi a cég filozófiáját, amely a racionalizmust a természetességgel ötvözi. Az 1000 négyzetméter alapterületű épület hatalmas üvegportáljai beengedik a természetes fényt és szabad kilátást engednek a zöld növényzetre. Az irodák hangulatát belül is az üvegfelületek határozzák meg, a Rimadesio Siparium üveg tolóajtói dinamikus kapcsolatot teremtenek a belső térrészek között.

Cover freestanding tárolórendszer, Tervező, Designer: Giuseppe Bavuso - Fotó: Rimadesio

 

Moroso

A Moroso különleges designbútorairól ismert világszerte. Prémium minőségű termékválasztékát, a luxus szófákat és ülőbútorokat 1952-es alapítása óta a világ legnevesebb designerei tervezik. A Moroso kitűnő példa arra, hogyan lesz egy kis kézműves családi vállalkozás - Agostino Moroso vezetése alatt - az egyik legismertebb bútorgyártó cég a világon. Jelenleg a család második generációja folytatja sikeresen az alapító munkáját; Roberto, az elnök-vezérigazgató, és Patrizia, a művészeti vezető irányítja a cég működését.

Lowland kanapé, Tervező: Patricia Urquiola - Fotó: Moroso

A Moroso a 2. világháború utáni időszak óta mindig is nyitott volt az új ötletekre, gondolatokra, hiszen az 50-es évek Olaszországában külön kultúrája volt annak „hogy csináljuk és csináljuk jól a dolgokat”. A cég mindig is kiváló érzékkel ötvözte a kézműves ipart a fejlett gyártástechnológiával annak érdekében, hogy az ipari design, a művészetek és a divat határmezsgyéin mozgó, egyedi tárgyak szülessenek. A magas minőségű alapanyagokból készülő termékek gyártását 70 kézműves mester felügyeli, hogy a luxus magán- és közületi terekbe csak a legjobb termékek kerüljenek.

Gentry kanapé, Tervező: Patricia Urquiola - Fotó: Moroso

„A Moroso története egybeolvad a designerekhez fűződő kapcsolatunkkal, azokkal az emberekkel, akik intelligenciával és szenvedéllyel – ami mindig inspirálja a művészeket, akik a szépséggel foglalkoznak –próbálják jobbá tenni a világot. Soha nem egy tárgy tervezését kérem tőlük, hanem egy új világ megalkotását, és kivetítését a jövőbe”.

Patrizia Moroso

A Moroso számára a design messze nem egyenlő egy termékkatalógussal, hanem egy olyan áramlás, folyamat, amely társadalmunk szerves részévé válik, hiszen csak az életterünkkel és az emberrel, mint önálló személyiséggel együtt értelmezhető.

A cikk az Arkhenea szponzorálásával készült.

Arkhenea

1054 Budapest, Hold u. 21.

Tel.: +36-1-302-8150, +36-1-302-8151

+36-30-302-8150

arkheneaatarkhenea.hu

www.arkhenea.hu

 

Fjord szék, Tervező: Patricia Urquiola, - Fotó: Moroso

 

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

A Bushmen cég Thunder névre keresztelt multifunkciós, csavarozott elemekből álló zsebkése tűzgyújtó szerkezetet és LED lámpát is tartalmaz.

Képes adatbázis ajánló

Lloyd asztal

Lloyd asztal

Forrás: 
Koelnmesse