Arkhenea – olasz design, élhető terek

Forrás: 
2017.01.09.
Az Arkhenea letisztult, ugyanakkor nagyvonalúan elegáns új bemutatóterme - Fotó: Bujnovszky Tamás

Az olasz design prémium márkáit képviselő Arkhenea nemrégen megnyílt, V. kerületi bemutatóterme a modern és letisztult belsőépítészeti formanyelv mellett egy nagyvonalúan elegáns életérzést is közvetít ügyfeleinek.

Tromler Katalin és Nicola Frisan, a cég vezetői a központi elhelyezkedés mellett szem előtt tartották, hogy a bemutatóterem méltón képviselje az olasz design vezető márkáinak – többek  között a Moroso, Rimadesio, Zanotta – csúcsminőségű bútorait, a Flos lámpáit.

Arkhenea bemutatóterem az olasz Rimadesio arculatának a mintájára - Fotó: Bujnovszky Tamás

A hatalmas utcafronti üveg portálok szabad betekintést engednek a nagy belmagasságú térbe, amelynek falait betonhatású szürke glettelés borítja. A modern, minimál, ugyanakkor elegáns enteriőrt az olasz Rimadesio üzletek arculatának mintájára alakították ki, ahol a nagy üvegfelületek dominálnak, amelyek megszüntetik a határt a külső és belső terek között.

Rimadesio tárgyalóasztal Moroso székekkel - Fotó: Bujnovszky Tamás

A bemutatóterem egésze az Arkhenea élhető tereket megalkotó filozófiáját is közvetíti, a magas minőségű, presztízs kategóriájú bútorok nem csak szép látványt nyújtanak, hanem ügyfeleik és az építész-belsőépítész tervezők ki is próbálhatják kényelmüket, meggyőződhetnek előnyös tulajdonságaikról. Ezért az utcafrontnál egy tárgyaló kapott helyet, Rimadesio asztallal és Moroso székekkel, a bejáratnál pedig a vendégek a híres designer, Patricia Urquiola a Morosónak tervezett egyik kanapéján foglalhatnak helyet.

Az Arkhenea több mint két évtizedes működése során szinte minden típusú projekten dolgozott, megbízásaik között szerepelnek éttermek, kávézók, food-courtok, menzák, közösségi terek, hotelek, apartmanok, irodák, konferenciatermek, előadótermek, színházak, valamint bevásárlóközpontok.

A munkahelyek a bemutatóterem szerves részei - Fotó: Bujnovszky Tamás

Szellemiségük szerint nem bútorokat adnak el, sokkal inkább egyfajta életérzést közvetítenek, hiszen munkáik során a tervezőkkel, kivitelezőkkel szorosan együttműködve egyedi élettereket teremtenek, melyek a megrendelő személyes igényeihez, a tér adta lehetőségekhez messzemenően alkalmazkodnak - mégpedig egységes, az enteriőr egyes részleteit szerves egésszé összefogó koncepció alapján.

A letisztult és modern konyha - Fotó: Bujnovszky Tamás

Új bemutatótermükben az ügyfelek és a tervezők fogadása mellett saját munkatársaiknak is olyan környezetet akartak létrehozni, amelyet szeretnek és ahol hatékonyan tudják teljesíteni a sokrétű feladatokat.

 

Rimadesio

Az olasz Rimadesio termékeinek, az ajtóknak, elválasztó paneleknek, polcoknak, járható gardróboknak a jellegzetessége, hogy mint építészeti elemek határozzák meg és tagolják a belső tereket. A karakteres, letisztult, vertikális és horizontális síkokból álló térformáló bútorok rendkívül magas szintű műszaki gyártási háttérrel készülnek. A kollekció legfontosabb anyaga az üveg, amely a tisztaság mellett a környezetvédelmi szempontokat is képviseli. A gyártás teljes egészében a Rimadesiónál történik, amely már 50 éves tapasztalatra tekint vissza ezen a területen.

SSail elhúzható panel, Tervező, Designer: Giuseppe Bavuso - Fotó: Rimadesio

A Rimadesiót 1956-ban Francesco Malberti és Luigi Riboldi alapították. A cég Rima Vetraria néven kezdte meg működését Desióban, Milánó északi részén, ahol néhány évvel később részesei lettek az ipari és gazdasági fellendülésnek. Működése kezdetén a cég üvegpaneleket gyártott bútorgyártó cégeknek. A gyártás nagy része kézzel történt, majd a cég fejlesztette műszaki know-how-ját és alapanyagait is kibővítette a fával és a plexi üveggel.

Zenit könyvespolc, Tervező, Designer: Giuseppe Bavuso - Fotó: Rimadesio

A Giuseppe Bavuso által tervezett Rimadesio cégközpont, jól tükrözi a cég filozófiáját, amely a racionalizmust a természetességgel ötvözi. Az 1000 négyzetméter alapterületű épület hatalmas üvegportáljai beengedik a természetes fényt és szabad kilátást engednek a zöld növényzetre. Az irodák hangulatát belül is az üvegfelületek határozzák meg, a Rimadesio Siparium üveg tolóajtói dinamikus kapcsolatot teremtenek a belső térrészek között.

Cover freestanding tárolórendszer, Tervező, Designer: Giuseppe Bavuso - Fotó: Rimadesio

 

Moroso

A Moroso különleges designbútorairól ismert világszerte. Prémium minőségű termékválasztékát, a luxus szófákat és ülőbútorokat 1952-es alapítása óta a világ legnevesebb designerei tervezik. A Moroso kitűnő példa arra, hogyan lesz egy kis kézműves családi vállalkozás - Agostino Moroso vezetése alatt - az egyik legismertebb bútorgyártó cég a világon. Jelenleg a család második generációja folytatja sikeresen az alapító munkáját; Roberto, az elnök-vezérigazgató, és Patrizia, a művészeti vezető irányítja a cég működését.

Lowland kanapé, Tervező: Patricia Urquiola - Fotó: Moroso

A Moroso a 2. világháború utáni időszak óta mindig is nyitott volt az új ötletekre, gondolatokra, hiszen az 50-es évek Olaszországában külön kultúrája volt annak „hogy csináljuk és csináljuk jól a dolgokat”. A cég mindig is kiváló érzékkel ötvözte a kézműves ipart a fejlett gyártástechnológiával annak érdekében, hogy az ipari design, a művészetek és a divat határmezsgyéin mozgó, egyedi tárgyak szülessenek. A magas minőségű alapanyagokból készülő termékek gyártását 70 kézműves mester felügyeli, hogy a luxus magán- és közületi terekbe csak a legjobb termékek kerüljenek.

Gentry kanapé, Tervező: Patricia Urquiola - Fotó: Moroso

„A Moroso története egybeolvad a designerekhez fűződő kapcsolatunkkal, azokkal az emberekkel, akik intelligenciával és szenvedéllyel – ami mindig inspirálja a művészeket, akik a szépséggel foglalkoznak –próbálják jobbá tenni a világot. Soha nem egy tárgy tervezését kérem tőlük, hanem egy új világ megalkotását, és kivetítését a jövőbe”.

Patrizia Moroso

A Moroso számára a design messze nem egyenlő egy termékkatalógussal, hanem egy olyan áramlás, folyamat, amely társadalmunk szerves részévé válik, hiszen csak az életterünkkel és az emberrel, mint önálló személyiséggel együtt értelmezhető.

A cikk az Arkhenea szponzorálásával készült.

Arkhenea

1054 Budapest, Hold u. 21.

Tel.: +36-1-302-8150, +36-1-302-8151

+36-30-302-8150

arkheneaatarkhenea.hu

www.arkhenea.hu

 

Fjord szék, Tervező: Patricia Urquiola, - Fotó: Moroso

 

2016 a Fény Éve – és ezt már több ízben is megcsodálhattuk a lakberendezésben is: a szellős, légies terek könnyedén megteremthetők, ha nehéz, fajsúlyos bútorok helyett könnyed áttetszőséggel rendezzük be a helyiségeket.

Cathrine Remizov terveit dícsérik a kellemes, élhető terek, mely nem kis kihívás még egy kreatív, ügyes tervezőnek sem: a garzonlakás ugyanis alig több, mint 20 négyzetméter…

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

Héder János, aki feleségével Zoltai Judittal alapította az Inarchi és a Manooi cégeket, belsőépítészként diplomázott a MOME-n, majd a belsőépítészeti munkáin belül egyre nagyobb szerepet kapott a fénytervezés. Ma már a fény misztikumát kiemelő kristályokból megalkotott Manooi csillárok a világ minden pontján örömet visznek az emberek életébe.

Képes adatbázis ajánló

Mould fotel

Mould fotel

Forrás: 
Giorgetti