Design klasszikusok: Cassina

Forrás: 
2015.06.15.
Cassina Scighera szófa, tervező: Piero Lissoni - Fotó: Cassina

A Cassina magyar forgalmazójaként a Mobili Mania vezetője, Tóth Kelemen Ildikó hitvallásának tekinti a formakultúra igazi értékeinek, az originalitásnak, a kópiák tagadásának, így a Cassina bútorainak is a tiszteletét és eljuttatásukat az otthonokba.

A Cassina a múlt hagyományait őrzi a jelenben, amelyeket újabb és újabb innovatív formákkal és gondolatokkal emel át a jövőbe. Kollekcióiban találkozik a klasszikus design és a modern formatervezés, magas minőségi kategóriát képviselő bútorainak közös vonása, hogy világhírű designerek alkotásai.

Cassina stand - Milánói Bútorvásár 2015 - Fotó: Cassina

A Cassina magyar forgalmazója, a Mobili Mania és vezetője, Tóth Kelemen Ildikó a cég alapítása óta hitvallásának tekinti a formakultúra igazi értékeinek, az originalitásnak, a kópiák tagadásának a tiszteletét és az ezeket az elveket képviselő bútoroknak, tárgyaknak az eljuttatását az otthonokba. A Cassina 2015. évi kollekciói tisztelettel emlékeznek a design 20. század nagy mesterére, Le Corbusier-ra, halálának 50. évfordulója alkalmából, és ezzel egy időben a híres LC kollekció (Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Charlotte Perriand) megszületésére.

Réaction poétiqes, tervező: Jaime Hayon

Jaime Hayon asztali tároló készlete és két kis asztala Le Corbusier organikus formavilágú munkáiból nyerte az inspirációt. A designernek kihívást jelentett, hogy a kollekció minden darabját ugyanabból a fából ugyanazzal a felületi kidolgozással alkossa meg. A feketére festett kőrisfából készült tárgyakban sikerült a kézműves hagyományokat az ipari fejlesztéssel ötvözni és megőrzni a Cassinának a fa megmunkálásához kötődő örökségét.

Le Corbusier olyan tárgyakat látott el a „réaction poétiqes” jelzővel, amelyekkel szerette körbe venni magát, amelyek egyszerre emlékeztették a múltra és szabadították fel képzeletét. A Cassina az LC kollekció 50. évfordulója alkalmából Le Corbusier építészetére utaló környezetbe helyezte el új bútorait.

Scighera, tervező: Piero Lissoni

Cassina Scighera szófa, tervező: Piero Lissoni - Fotó: Cassina

Egy szófarendszer, amely úgy ölel körbe, mint amikor a sűrű köd beburkolja Milánót, vagy egy felhő, amely megsimogat. Ennek a hasonlatnak köszönhető a szófa neve is, a Scighera, amely lombardiai nyelvjárásban – kiejtve she-gera – sűrű ködöt jelent. A kényelemről a széles ülőkék, a nagyvonalú kartámlák és a puha párnák gondoskodnak. A Scighera nem csak szép, de ötletes is, a komfortot a lehajtható fejtámlák is fokozzák.

Cassina Scighera szófa, tervező: Piero Lissoni - Fotó: Cassina

Antropus, Lady and Woodline, tervező: Marco Zanuso

Idén új tagokkal bővült a Classina I Maestri, azaz a Nagy Mesterek remekműveit bemutató kollekció. Ezúttal Marco Zanuso három alkotásával gazdagodott a Cassina által újragyártott klasszikus bútorok kínálata, amely az olasz design történelem legnívósabb műveit tartalmazza. Marco Zanuso 1949 és 1964 között tervezte a most új életre kelő három karosszéket, az Antropust, a Ladyt és a Woodline-t. Marco Zanuso (1916-2001) építész, designer és egyetemi tanár a Modern Mozgalom egyik legjelentősebb képviselője volt. Tanulmányait a Milánói Műszaki Egyetemen végezte, majd a második világháború utáni években Ernesto N. Rogersszel a Domus magazin társszerkesztőjeként dolgozott. Sok más elismerés mellett 1956 és 1985 között öt Compassi d’Oro díjat kapott.

Zanuso azoknak az első olasz designereknek az egyike volt, akik a termékek ipari méretű előállításának problémáival foglalkoztak, és a tervezés során az esztétikum mellett vizsgálták a technológiai, műszaki, értékesítési és kommunikációs szempontokat. „Projektjeimen keresztül annak akarok formát adni, amit sokoldalúságnak nevezek.” – mondta Marco Zanuso. A designer és a megbízó vállalat közötti kommunikációval az volt a célja, hogy széles körben elérhetővé tegye a kortárs designt.

Marco Zanuso Lady karosszéke a modernitás igazi ikonja, a modern karosszékek megjelenésének hírnöke, amelyet először 1951-ben mutattak be a 9. Milánói Triennálén, ahol elnyerte a Medaglia d’oro díjat. A híres designer számos műszaki és alapanyagban megnyilvánuló innovációval látta el a Ladyt, amelyet már részenként gyártottak, majd szereltek össze. A híres designer a karosszék tervezésénél az autóiparban alkalmazott módszert használta, és az egyes részek egymáshoz történő kapcsolódását vizsgálta. Az alapanyagok, a habszivacs és a rugók szintén ugyanabból a szektorból származtak. A Lady a jelenlegi újragyártásnál új ruhát kapott, illetve egy ikonikus változata is kapható, fekete és fehér színekben.

Cab, tervező: Mario Bellini

Csak egy erős karakterű tárgy bővülhet igazi termékcsaláddá. Ez igaz a Cab székre, amelyet a neves designer, Mario Bellini 1977-ben tervezett a Cassina számára, és azóta az egyik legelismertebb és legtöbbet másolt szék lett a világon. A mai napig mintegy 500.000 példányt értékesítettek belőle világszerte. Az igazi design ikonná érett Cab család most két új taggal bővült, a Cab Lounge pihenőszékkel és a Cab ággyal. Mario Bellini, aki most töltötte be a 80. életévét, ezzel egy időben ünnepelte fél évszázados együttműködését a Cassinával.

A cikk a Mobili Mania szponzorálásával készült.

Mobili Mania Stúdió

Cím: 1132 Budapest, Victor Hugo utca 45.

Tel: (06 1) 321-7310 Fax: (06 1) 321-6549

Nyitva tartás:

Hétfő-Péntek: 10.00-18.00

Szombat: 10.00-14.00

infoatmobilimania.hu

www.mobilimania.hu

 

2016 a Fény Éve – és ezt már több ízben is megcsodálhattuk a lakberendezésben is: a szellős, légies terek könnyedén megteremthetők, ha nehéz, fajsúlyos bútorok helyett könnyed áttetszőséggel rendezzük be a helyiségeket.

Cathrine Remizov terveit dícsérik a kellemes, élhető terek, mely nem kis kihívás még egy kreatív, ügyes tervezőnek sem: a garzonlakás ugyanis alig több, mint 20 négyzetméter…

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

Héder János, aki feleségével Zoltai Judittal alapította az Inarchi és a Manooi cégeket, belsőépítészként diplomázott a MOME-n, majd a belsőépítészeti munkáin belül egyre nagyobb szerepet kapott a fénytervezés. Ma már a fény misztikumát kiemelő kristályokból megalkotott Manooi csillárok a világ minden pontján örömet visznek az emberek életébe.

Képes adatbázis ajánló

Hellraiser evőeszköz-tartó

Hellraiser evőeszköz-tartó, Karim Rashid, 2011

Forrás: 
Karim Rashid Inc