Design klasszikusok: Cassina

Forrás: 
2015.06.15.
Cassina Scighera szófa, tervező: Piero Lissoni - Fotó: Cassina

A Cassina magyar forgalmazójaként a Mobili Mania vezetője, Tóth Kelemen Ildikó hitvallásának tekinti a formakultúra igazi értékeinek, az originalitásnak, a kópiák tagadásának, így a Cassina bútorainak is a tiszteletét és eljuttatásukat az otthonokba.

A Cassina a múlt hagyományait őrzi a jelenben, amelyeket újabb és újabb innovatív formákkal és gondolatokkal emel át a jövőbe. Kollekcióiban találkozik a klasszikus design és a modern formatervezés, magas minőségi kategóriát képviselő bútorainak közös vonása, hogy világhírű designerek alkotásai.

Cassina stand - Milánói Bútorvásár 2015 - Fotó: Cassina

A Cassina magyar forgalmazója, a Mobili Mania és vezetője, Tóth Kelemen Ildikó a cég alapítása óta hitvallásának tekinti a formakultúra igazi értékeinek, az originalitásnak, a kópiák tagadásának a tiszteletét és az ezeket az elveket képviselő bútoroknak, tárgyaknak az eljuttatását az otthonokba. A Cassina 2015. évi kollekciói tisztelettel emlékeznek a design 20. század nagy mesterére, Le Corbusier-ra, halálának 50. évfordulója alkalmából, és ezzel egy időben a híres LC kollekció (Le Corbusier, Pierre Jeanneret, Charlotte Perriand) megszületésére.

Réaction poétiqes, tervező: Jaime Hayon

Jaime Hayon asztali tároló készlete és két kis asztala Le Corbusier organikus formavilágú munkáiból nyerte az inspirációt. A designernek kihívást jelentett, hogy a kollekció minden darabját ugyanabból a fából ugyanazzal a felületi kidolgozással alkossa meg. A feketére festett kőrisfából készült tárgyakban sikerült a kézműves hagyományokat az ipari fejlesztéssel ötvözni és megőrzni a Cassinának a fa megmunkálásához kötődő örökségét.

Le Corbusier olyan tárgyakat látott el a „réaction poétiqes” jelzővel, amelyekkel szerette körbe venni magát, amelyek egyszerre emlékeztették a múltra és szabadították fel képzeletét. A Cassina az LC kollekció 50. évfordulója alkalmából Le Corbusier építészetére utaló környezetbe helyezte el új bútorait.

Scighera, tervező: Piero Lissoni

Cassina Scighera szófa, tervező: Piero Lissoni - Fotó: Cassina

Egy szófarendszer, amely úgy ölel körbe, mint amikor a sűrű köd beburkolja Milánót, vagy egy felhő, amely megsimogat. Ennek a hasonlatnak köszönhető a szófa neve is, a Scighera, amely lombardiai nyelvjárásban – kiejtve she-gera – sűrű ködöt jelent. A kényelemről a széles ülőkék, a nagyvonalú kartámlák és a puha párnák gondoskodnak. A Scighera nem csak szép, de ötletes is, a komfortot a lehajtható fejtámlák is fokozzák.

Cassina Scighera szófa, tervező: Piero Lissoni - Fotó: Cassina

Antropus, Lady and Woodline, tervező: Marco Zanuso

Idén új tagokkal bővült a Classina I Maestri, azaz a Nagy Mesterek remekműveit bemutató kollekció. Ezúttal Marco Zanuso három alkotásával gazdagodott a Cassina által újragyártott klasszikus bútorok kínálata, amely az olasz design történelem legnívósabb műveit tartalmazza. Marco Zanuso 1949 és 1964 között tervezte a most új életre kelő három karosszéket, az Antropust, a Ladyt és a Woodline-t. Marco Zanuso (1916-2001) építész, designer és egyetemi tanár a Modern Mozgalom egyik legjelentősebb képviselője volt. Tanulmányait a Milánói Műszaki Egyetemen végezte, majd a második világháború utáni években Ernesto N. Rogersszel a Domus magazin társszerkesztőjeként dolgozott. Sok más elismerés mellett 1956 és 1985 között öt Compassi d’Oro díjat kapott.

Zanuso azoknak az első olasz designereknek az egyike volt, akik a termékek ipari méretű előállításának problémáival foglalkoztak, és a tervezés során az esztétikum mellett vizsgálták a technológiai, műszaki, értékesítési és kommunikációs szempontokat. „Projektjeimen keresztül annak akarok formát adni, amit sokoldalúságnak nevezek.” – mondta Marco Zanuso. A designer és a megbízó vállalat közötti kommunikációval az volt a célja, hogy széles körben elérhetővé tegye a kortárs designt.

Marco Zanuso Lady karosszéke a modernitás igazi ikonja, a modern karosszékek megjelenésének hírnöke, amelyet először 1951-ben mutattak be a 9. Milánói Triennálén, ahol elnyerte a Medaglia d’oro díjat. A híres designer számos műszaki és alapanyagban megnyilvánuló innovációval látta el a Ladyt, amelyet már részenként gyártottak, majd szereltek össze. A híres designer a karosszék tervezésénél az autóiparban alkalmazott módszert használta, és az egyes részek egymáshoz történő kapcsolódását vizsgálta. Az alapanyagok, a habszivacs és a rugók szintén ugyanabból a szektorból származtak. A Lady a jelenlegi újragyártásnál új ruhát kapott, illetve egy ikonikus változata is kapható, fekete és fehér színekben.

Cab, tervező: Mario Bellini

Csak egy erős karakterű tárgy bővülhet igazi termékcsaláddá. Ez igaz a Cab székre, amelyet a neves designer, Mario Bellini 1977-ben tervezett a Cassina számára, és azóta az egyik legelismertebb és legtöbbet másolt szék lett a világon. A mai napig mintegy 500.000 példányt értékesítettek belőle világszerte. Az igazi design ikonná érett Cab család most két új taggal bővült, a Cab Lounge pihenőszékkel és a Cab ággyal. Mario Bellini, aki most töltötte be a 80. életévét, ezzel egy időben ünnepelte fél évszázados együttműködését a Cassinával.

A cikk a Mobili Mania szponzorálásával készült.

Mobili Mania Stúdió

Cím: 1132 Budapest, Victor Hugo utca 45.

Tel: (06 1) 321-7310 Fax: (06 1) 321-6549

Nyitva tartás:

Hétfő-Péntek: 10.00-18.00

Szombat: 10.00-14.00

infoatmobilimania.hu

www.mobilimania.hu

 

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

Az INT2Architecture polcrendszerbe épített franciaággyal, kihúzható gardróbbal és multifunkciós falakkal rendezte be egy leányzó kis életterét, hellyel, kreativitással és szépséggel fűszerezve.

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

Képes adatbázis ajánló

Andy fotel

Andy fotel

Forrás: 
Quota, VA Design