Hódít a cement! - Lenyűgöző minimál stílus

Szerző: 
Forrás: 
Cement design
2018.02.13.
Minimál és lenyűgöző: hódít a cement

Az indusztriális felhangokkal átszőtt minimál terek régi-új kedvence a cementburkolat. Mit tud ez a hűvös hatású, de nem rideg, letisztult és hatalmas, egybefüggő felületeivel lenyűgöző anyag?

 

Minimál és lenyűgöző: hódít a cement

 

A cement használata alighanem már nem is lehetne ennél trendibb. A belsőépítészetben új reneszánszukat élik a csodás színekben és fekete-fehérben is egyformán népszerű, figurális cementlapok mint a csempe különleges alternatívái. Máshol viszont a kevesebb minta alkalmazása és a grandiózus felületek egyszerű letisztultsága jelenti a preferenciát, a cement pedig ilyen esetekben is sikeres választásnak bizonyul.

 

Minimál és lenyűgöző: hódít a cement - Fotó: Forrás: cementdesign.hu, cement-design.com

 

Jelenleg az egész világon elterjedt trend az összefüggő burkolatok használata: az emberek kedvelik a tágasságot, a nagy felületek különleges, lenyűgöző hatását, melyről önkéntelenül is a végtelenre asszociálunk. A cement ennek a divathullámnak ideális anyaga, minthogy akármilyen felület sikerrel burkolható vele, a kialakítható felület tekintetében pedig a fényesre csiszolt simaságtól a kézi munkával, hagyományos technológia segítségével felhordott rusztikus tapintású felületekig bármilyen hatást elérhetünk vele. Felhasználási formaként magától értetődően adja magát a padló, de korántsem csupán a talpunk alatt találkozhatunk ezzel az anyaggal: falat, medencét, bútort burkolhatunk vele, sőt az utóbbi években lett hirtelen kifejezetten népszerű a cement a magyar konyhákban is munkapultként.

 

Minimál és lenyűgöző: hódít a cement - Fotó: Forrás: cementdesign.hu, cement-design.com

 

„A hazai megrendelőink jellemzően letisztult, minimalista terekhez keresik a cement design burkolatokat. Sokszor látszóbeton felületeket váltunk ki vele, hiszen az összvastagsága a burkolatainknak mindössze 2-3 mm. Ezenkívül még rusztikus terekbe illeszkedik a dizájn, ahol különleges színeket is alkalmazunk (rozsdás, türkiz stb.)” – árulta el Bernáth Imre a Cement-Design Magyarország képviseletében.

 

Minimál és lenyűgöző: hódít a cement - Fotó: Forrás: cementdesign.hu, cement-design.com

 

A helyzet úgy fest, hogy akik itthon ismerik és szívesen alkalmazzák ezt az alternatív burkolatfajtát, azok roppant kreatívan is állnak a tervezéshez. A Cement-Design Magyarország gyakran találkozik roppant fantáziadús, egyedi kérésekkel, amelyeket örömteli kihívásokként fogadnak. Annak ellenére, hogy hazánkban a lakáspiacon nem található nagy számban loft-jellegű épület, a indusztriális hangulat megvalósítása pedig inkább csupán speciális kereskedelmi vagy szolgáltató egységekben, esetleg különféle közösségi funkciójú terekben tud megvalósulni, a cement lassanként belopódzik és stabil helyet követel magának a magyar belsőépítészeti trendekben, köszönhetően az anyagban rejlő roppant széles variabilitásnak.

 

Minimál és lenyűgöző: hódít a cement

 

“Magyarországon elsősorban padló, fal, homlokzat  és konyhapult felületeket készítünk burkolatokat leggyakrabban – magyarázza Bernáth Imre. – De sok különleges megbízást is kapunk, amikor egyedi formájú felületeket vagy különleges színeket kell létrehoznunk. Gyakorlatilag csak a megrendelőink képzelete a korlát. Kreatív közös munka, minták készítése előzi meg ilyenkor a végleges burkolási feladatot. Minden esetben különleges, megismételhetetlen végeredmény születik.”

 

Minimál és lenyűgöző: hódít a cement - Fotó: Forrás: cement-design.hu, cement-design.com

 

Örömmel mondhatjuk el, hogy a sötét árnyalatok is egyre kevésbé számítanak a magyar ízléstől idegennek – külföldi mintára egyre gyakrabban jelennek meg, természetesen ehhez illeszkedően nagyobb, tágasabb terekben, például régi bérházak enteriőrjeiben a cement természetes, sötétebb árnyalatai, míg alacsonyabb belmagasságú vagy üdébb hangulatú, fiatalos terekben pedig nemrégiben indult hódító útjára a csodás árnyalatokra színezett cementburkolat. Alighanem utóbbi lesz a holnap nagy őrülete, érdemes figyelnünk a lakberendezők legfrissebb munkáit és a nemzetközi trendek alakulását.

 

 

A lakberendezési őrületnek a hipermarketek sem tudtak ellenállni, megújult az F&F Home részleg.

Cathrine Remizov terveit dícsérik a kellemes, élhető terek, mely nem kis kihívás még egy kreatív, ügyes tervezőnek sem: a garzonlakás ugyanis alig több, mint 20 négyzetméter…

Az ukrán lakberendező, Karina Ilina szereti a látszólag egymással ellentétes textúrák, a szokatlan anyagok kombinálását. Azt vallja, a belső teret megtöltik élettel ezek az eredeti megoldások, bármekkora is legyen az.

A mindössze 35 négyzetméteres budai garzonlakásban - jól átgondolt térszervezéssel tágas nappali, kényelmes konyha, külön háló és egy mini otthoni iroda kialakítása is lehetővé vált - hála a kreatív enteriőrtervező, Török Bernadett ötleteinek…

Képes adatbázis ajánló