Magyar Design 2014

2014.04.01.
Magyar Design 2014 - Fotó: Hungexpo Zrt. - OTTHONDesign

Az április 2. és 6. között megrendezésre kerülő OTTHONDesign szakvásár Magyar Design standja idén 3. alkalommal ad lehetőséget a magyar tervezőknek a bemutatkozásra a szakma és a nagyközönség előtt.

A tavalyi OTTHONDesign kiállítás Magyar Design standja - Fotó: Hungexpo Zrt.

A Magyar Design stand és a hozzá kapcsolódó konferencia elsődleges célkitűzése bemutatni a tárgytervezés lakberendezéshez kapcsolódó területein született legújabb hazai innovációkat. Új anyagokat, melyek különleges tulajdonságai innovatív formát adnak hagyományos funkcióknak (pl. beltéri beton burkolat, üvegtextil), valamint új technológiákat (pl. a hagyományos kézműves technikákra épülő, vagy más szakmák technológiáját adaptáló új eljárásokat).

Tervező: Kordvitro (Magyar Design 2014) - Fotó: Kordvitro (forrás: OTTHONDesign - Hungexpo)

A Magyar Design további fontos célkitűzése az iránymutatás és a szemléletformálás. A bemutatott munkákon keresztül jól láthatóvá teszi a legújabb trendeket – érzékeltetve a tervezői szemléletet is, ami a láthatón túl van. A kísérletezésből született tárgyak gondolatokat közvetítenek és ébresztenek, tágítják a design fogalmáról alkotott általános nézetek körét. A látványos megjelenés segít felkelteni az érdeklődést az egyedi lakberendezés és a formatervezett bútorok iránt, és általánosságban közelebb hozni a design szemléletet a mindennapi élethez.

A Magyar Design kiállítás emellett egy olyan találkozóhelyet kíván kialakítani, ahol egymásra találhat tervező és lehetséges gyártó, forgalmazó, a darabokat enteriőrbe tervező szakember, és nem utolsósorban a vásárló, a designt kedvelő közönség.

Az OTTHONDesign kiállítás kapcsolódó programja: április 3-án, 15h-17.30h között a „Gyártsuk együtt!“ című konferencia a Hungexpo G pavilonjának VIP termében. A konferencia szakmai partnere a Design Terminál.

Plié dohányzóasztal - tervező: Atelier - Fotó: Atelier (forrás: OTTHONDesign - Hungexpo)

A konferencia programja:

15:15 – 15:45

Toronyi Péter, designer

A legrangosabb hazai és nemzetközi díjakkal rendelkező tervező, Toronyi Péter már egyetemi évei alatt cégépítésbe és termékfejlesztésbe kezdett. Ennek eredményeként a Papr!kum fűszermalom hamarosan  több millió példányban hódítja meg az ázsiai piacokat, Napfogyatkozás lámpája pedig gyártásra kész állapotban várja a befektetőket. 

15:45 – 16:15

Rácz Anikó, alapító, tervező, művészeti vezető – HANNABI

A HANNABI márka megálmodója 6 éves gyártási-kivitelezési tapasztalattal a háta mögött alapította saját vállalkozását 2010-ben. Személyre szabott, közép és felső-közép kategóriás kárpitos bútorokra specializálódtak, ahol a progresszív termékszemlélet tradicionális kivitelezési megoldásokkal párosul. 

16:15 – 16:45

Szikszai László, alapító, bútortervező – SIXAY Furniture

Az ökologikus, tömörfa bútorairól ismert SIXAY Furniture a kezdetektől fogva a német nyelvű piacra koncentrált. Magas színvonalú, kis- és közepes szériában gyártott bútoraik elsősorban Svájcban és Németországban találnak vevőre. A 15 éve útjára indított vállalkozás tulajdonosa faipari mérnöki diplomával is rendelkezik, ami számos előnnyel járt a gyártási háttér kiépítésénél.

16:45 – 17:15

Hidas Mátyás, ügyvezető igazgató – Stulwerk Kft.

Az 1993-ban alapított, magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás irodai és egyéb közületi ülőbútorokra specializálódott. Magyar és külföldi designerek által tervezett egyedi és kisszériás  termékeiket 50%-ban külföldi piacokon értékesítik. A 25 fővel működő Stulwerk sikerének kulcsa, hogy gyorsan és rugalmasan tudnak reagálni az egyedi igényekre és a külföldi megkeresésekre.  

A konferencia moderátora:  Halasi Rita Mária, design szakértő

A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött. A regisztrációt követően kapott vonalkódos jeggyel az OTTHONDesign kiállítás a konferencia napján ingyenesen látogatható. Regisztrálni a következő linken lehet:

http://www.otthon-design.hu/konferencia-regisztracio-nem kamara

A Magyar Design 2014 kiállító tervezői:

CODOLAGNI

FOGARASI DEMETER

HANNABI

HEGEDŰS ANDREA

HUKAYA SIMON

JÓNÁS ATTILA

JÓZSA ISTVÁN

JUHOS LEHEL

KONCZ NIKOLETTA

KORDVITRO

NAGY KRISZTINA

PAPER UP!

PDSIGN

PLIÉ BY ATELIER

SÖPTEI ESZTER

TERBE DESIGN

VAS ÁDÁM

VÁRDAI PÉTER

VIDONORI 

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

A Bushmen cég Thunder névre keresztelt multifunkciós, csavarozott elemekből álló zsebkése tűzgyújtó szerkezetet és LED lámpát is tartalmaz.

Képes adatbázis ajánló

Breuer Marcel polc, Layer asztal

Breuer Marcel polc, Layer asztal

Forrás: 
Alivar