Mono Lamp – az analóg televíziózás fénykorából

Szerző: 
Forrás: 
2017.03.02.
Mono Lamp - Fotó: Szemerey Bence©

A rendszerváltás előtti évek televíziózásának emlékét idézi meg a magyar designer által tervezett Mono Lamp – op-artos hatásokkal és némi nosztalgikus mellékzöngével.

A monoszkóp – azaz a tesztadást jelző, a műsort nyitó, ill. záró kép – egy korszak tárgykultúrájának jellegzetes szimbóluma. A 70-80- és 90-es évek analóg televíziózásának jelképe, ami az ekkori felnőttek, valamint az ez idő tájt felnövekvő generációk tudatában kitörölhetetlen nyomokat hagyott.

Mono Lamp - Fotó: Szemerey Bence©

Erről beszélt maga a tervező, a szoftverdesginnal foglalkozó Forgács Simon is, aki – mint mondja – gyerekkori élményét élte újra a monoszkóp designlámpa megalkotásakor.
„Gyerekként teljesen magával ragadtak a monoszkópok. Megbabonáztak a fura geometriai formák, élénk színek és a tény, hogy mindez ugyanabban a dobozban látható, mint a Csillagok háborúja vagy a Vissza a jövőbe!” 

Forgács Simon designer - Fotó: Szemerey Bence©

Ez az alapélmény ihlette tehát a kétdimenziós síkból a térbe álmodott designlámpát, mely közel egy éves kísérletezés eredményeképp nyerte el végleges formáját.
Simon a lámpa gyártásához az Indiegog nevű blogon keresztül gyűjtött támogatókat. A finanszírozási kampány a közelmúltban, sikerrel zárult, így ennek köszönhetően, Olaszországban megkezdődhetett a Mono Lamp gyártása.
A designlámpa színes és fekete-fehér változatban, könnyen cserélhető, hagyományos izzókkal kerül forgalomba. A gömb 30 cm átmérőjű. A lámpa talapzata fából, a tartó alumíniumból készül.

Mono Lamp - Fotó: Mátyássy Jónás©
Mono Lamp - Fotó: Mátyássy Jónás©
Mono Lamp - Fotó: Forgács Simon
Mono Lamp - Fotó: Szemerey Bence©
Mono Lamp - Fotó: Szemerey Bence©

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

Fiatalos design a Corvin negyednél, luxuslakás a Károly körúton, exkluzív kényelem a belvárosban, minőség és elegancia Erzsébetvárosban

Az elegáns, modern és minden ízében letisztult lakást Tajvanban egy fiatal pár kérte a Ganna Design tervezőcsapatától. Elképzelésük - hogy otthonukban rugalmas terek, és egy elegáns hotelszoba letisztultsága köszönjön vissza – szépen megvalósult.

A beton egyre nagyobb trend manapság – mindenhová jól illeszkedik, semleges felületeket és árnyalatokat ad, melyhez jól illenek a természetes színek és kiegészítők…

Képes adatbázis ajánló

Comforto 89 Guest (Zody) vendégszék

Comforto 89 Guest (Zody) vendégszék. A Zody vendégszékek következetes formavilága a tervezők sokrétű tapasztalatainak eredménye. Szánkótalpas és 4-lábú kivitelben is rendelhetőek.

Forrás: