Mono Lamp – az analóg televíziózás fénykorából

Szerző: 
Forrás: 
2017.03.02.
Mono Lamp - Fotó: Szemerey Bence©

A rendszerváltás előtti évek televíziózásának emlékét idézi meg a magyar designer által tervezett Mono Lamp – op-artos hatásokkal és némi nosztalgikus mellékzöngével.

A monoszkóp – azaz a tesztadást jelző, a műsort nyitó, ill. záró kép – egy korszak tárgykultúrájának jellegzetes szimbóluma. A 70-80- és 90-es évek analóg televíziózásának jelképe, ami az ekkori felnőttek, valamint az ez idő tájt felnövekvő generációk tudatában kitörölhetetlen nyomokat hagyott.

Mono Lamp - Fotó: Szemerey Bence©

Erről beszélt maga a tervező, a szoftverdesginnal foglalkozó Forgács Simon is, aki – mint mondja – gyerekkori élményét élte újra a monoszkóp designlámpa megalkotásakor.
„Gyerekként teljesen magával ragadtak a monoszkópok. Megbabonáztak a fura geometriai formák, élénk színek és a tény, hogy mindez ugyanabban a dobozban látható, mint a Csillagok háborúja vagy a Vissza a jövőbe!” 

Forgács Simon designer - Fotó: Szemerey Bence©

Ez az alapélmény ihlette tehát a kétdimenziós síkból a térbe álmodott designlámpát, mely közel egy éves kísérletezés eredményeképp nyerte el végleges formáját.
Simon a lámpa gyártásához az Indiegog nevű blogon keresztül gyűjtött támogatókat. A finanszírozási kampány a közelmúltban, sikerrel zárult, így ennek köszönhetően, Olaszországban megkezdődhetett a Mono Lamp gyártása.
A designlámpa színes és fekete-fehér változatban, könnyen cserélhető, hagyományos izzókkal kerül forgalomba. A gömb 30 cm átmérőjű. A lámpa talapzata fából, a tartó alumíniumból készül.

Mono Lamp - Fotó: Mátyássy Jónás©
Mono Lamp - Fotó: Mátyássy Jónás©
Mono Lamp - Fotó: Forgács Simon
Mono Lamp - Fotó: Szemerey Bence©
Mono Lamp - Fotó: Szemerey Bence©

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

A Bushmen cég Thunder névre keresztelt multifunkciós, csavarozott elemekből álló zsebkése tűzgyújtó szerkezetet és LED lámpát is tartalmaz.

Képes adatbázis ajánló

Planes tárgyalóasztal

A Planes konferenciabútorok a flip top - dönthető asztallapokkal, görgőkkel vagy csúszótalpakkal felszerelt bútorai a tréningek és tárgyalóhelyek kedvelt összeállítását képezik.

Forrás: 
Haworth