Múlt századi miliő és modern életstílus - Gus Wüstemann

Szerző: 
Forrás: 
2017.04.14.
Gus Wüstemann - Fotó: Bruno Helbling©

Napjainkban reneszánszukat élik a régi és az új kombinációjából született épületek, amik e kétféle alapnak köszönhetően, egyszerre hordozzák letűnt korok nosztalgikus hangulatát és a modern ember életérzéseit.

Ilyen izgalmas „kombinációnak” lehetünk tanúi az alábbi, kilenclakásos, zürichi bérház esetében is, mely Gus Wüstemann svájci építész tervei alapján nyert új formát a közelmúltban.

Az újjépített kilenclakásos lakóház - Fotó: Bruno Helbling©
Az újjáépült XIX. századi, zürichi lakóház - Fotó: Bruno Helbling©

Az eredeti épület két részből állt: egy XIX. századi, nagypolgári miliőt árasztó, négyemeletes lakóházból, valamint egy hasonló korhangulatot hordozó fogadóból, ami néhány évvel később, egy autószerelő műhellyel és egy raktárral egészült ki.
Az épület – eredeti funkcióinak és a korabeli, építészeti stílusnak megfelelően – gyönyörű, boltíves mennyezetekkel és hatalmas, osztatlan terekkel rendelkezett.

Az újjáépített lakóház kiindulópontját a történelmi, masszív kőfalak jelentették, amiket Gus Wüstemann megfosztott a fedőrétegtől és a külső vakolattól, melyek az idáig eltakarták a régi falak természetes, - mai szemmel nézve archaikusnak ható - szépségét.  A falak mellett az építész, némi renoválást követően, megőrizte a korábbi kőpadló egy részét is, illetve betonnal egészítette ki.

Az átépítéshez – a falakhoz és a padlózathoz illeszkedő – természetes, „nyers, durva” anyagokat használtak, betont, gipszet, fát és faforgácslapot.

Boltíves mennyezet és eredeti kőfalak - Fotó: Bruno Helbling©

Betonból, illetve helyenként beton-fa kombinációjából készültek a rusztikus és minimalista stílusú, beépített bútorok is, egyebek mellett a konyhasziget tartozékai, a konyhapult és a vastag, beton munkalapok, valamint a fürdőhelyiség „bútorai”, a szögletes mosdókagylók, és a süllyesztett, beton kád. Míg az ablakkeretek stílszerűen, natúr fából, az ajtók egy része pedig faforgácslapból készült. 

Archaikus hatás a natúr kőfalak és a beton kombinációjával - Fotó: Bruno Helbling©

A lakások alsó szintjén helyezkedik el a tágas és nyitott terű nappali, továbbá a konyha és az étkező, ahonnan kőlépcső vezet a második szinten található kisebb, intimebb lakótereket biztosító helyiségekig, a hálóig és a boltíves fürdőszobáig.

 

Pascal Rita enteriőrtervezővel és lakásvásárlási tanácsadóval beszélgettünk annak az egy évvel ezelőtt átadott munkájának kapcsán, ahol megrendelője egy külföldi turistáknak kiadásra szánt ingatlan felújítására kérte fel.

Újabb lakberendezési őrület hódít: megnyílt a Zara Home Budapesten!

A Bushmen cég Thunder névre keresztelt multifunkciós, csavarozott elemekből álló zsebkése tűzgyújtó szerkezetet és LED lámpát is tartalmaz.

Képes adatbázis ajánló

JOY Fitting sorozat

JOY Fitting sorozat

Forrás: 
IF online exhibition