A leggyorsabb napelemes autó a jövőből – PROVE

Szerző: 
2018.06.08.
PROVE - a napelemes versenyautó - Fotó: Ellen Glad

A megújuló energia jövőjébe vetett hit csillan meg a Caly Poly Prove Lab járművében, mely teljes mértékben napelemmel hajtott, és nagyon gyors.

 

 

Habár egyre inkább terjednek a megújuló energiaforrások felhasználásával működő technikai berendezések, még mindig gyerekcipőben jár az iparág. Különösen igaz ez a járművek tekintetében: még elektromos autót is viszonylag keveset látni, napelemmel működőt viszont még semennyit. A megújuló energia jövőjébe vetett hit csillan meg a Caly Poly Prove Lab járművében, mely teljes mértékben napelemmel hajtott. És világcsúcsot igyekszik beállítani.

 

A PROVE és a NASA high-tech repülője - Fotó: Ellen Glad

 

A Kaliforniai Műszaki Főiskola diákjai alkotta PROVE Lab szervezete kizárólag a nap energiáját felhasználó járművet tervezett, mellyel reményeik szerint 2018 júniusában sikerül megdönteniük az eddigi világcsúcsot a napelemes autók sebességét tekintve. A jelenlegi 90 km/h sebességet meghaladva Lacey Davis pilóta (aki az egyetemen aerodinamikát tanuló diák egyébként) segítségével igyekeznek majd 105 km/h -val száguldani a palmdale-i légitámaszpont kifutóján.

 

Az autó előlről - Fotó: Ellen Glad

 

Az autó sci-fi filmekbe illő külalakját a repülőgépeknél is használatos karbonszálas anyagból alakították ki. Gyönyörű íves, lekerekített, nyújtott formáit nem az öncélú esztétika, hanem az aerodinamika törvényei szabták meg: mindent megtettek a sebesség eléréséért. A könnyű szerkezet, a motorral és a kerékpároktól kölcsönzött kerekekkel, a pilótával együtt is mindössze 200 kg-t nyom, mely megint csak segíti az áhított száguldást.

 

Szépség és szépség - Fotó: Ellen Glad

 

A jármű tetején 605 különálló napelemet számolhatunk meg, az igazán figyelemre méltó dolog azonban nem is ez a nagy szám, hanem az, hogy semmilyen akkumulátor nem kapott helyet a karosszéria alatt. A jövő egy szeletét megmutató 2,5 év munkájával készült, igazán innovatív, 2 kW-os masina tehát a napenergia szinte teljes egészét átalakítja mozgási energiává, s így a páratlan 97%-os hatékonysággal működik.

 

 

Cal Poly PROVE Lab

 

Weboldal: https://www.provelab.com/

 

Instagram: https://www.instagram.com/provelab/?hl=en

 

Facebook: https://www.facebook.com/PROVElab/

 

 

Az autógyártók egyre rukkolnak elő az újabb és újabb modellekkel, tavasszal a Genfi Autószalon alkalmával számos olyan városi kisautót mutattak be, amelyeket kifezejetten nőknek, mégpedig bevállalós, stílusos nőknek szántak. 

A Phab 2 Pro a világelső térben látó mobil, Tango rendszerrel – a Google legújabb technológiai fejlesztésével -  kiterjedt valóságélményt nyújt a felhasználóinak. 

Design inspiráció, technológiai innovációk - eredeti karóra budapesti gyártással!

Több mint 310 évvel ezelőtt, 1707 október 22-én 1550 tengerész vesztette életét az angol haditengerészet azóta is legszörnyűbb tengeri katasztrófájában. A 15 egységből álló flotta négy hajója zátonyra futott, köztük a képen is látható, 90 ágyús HMS Association elsüllyedt a Scilly szigeteknél, a La Manche csatorna déli bejáratánál. Hogy történhetett ez meg a kor legfejlettebb, legkorszerűbben felszerelt hajóhadával?

Képes adatbázis ajánló

HP Chromebook 11 Laptop

HP Chromebook 11
Laptop

Forrás: 
IF online exhibition