A világ első 3D-nyomtatással készült e-motorja: Light Rider

Forrás: 
Airbus APWorks GmbH
2017.04.07.
Airbus APWorks - Light Rider - Fotó: Airbus APWorks GmbH

A különleges járgány valóban kiérdemelte a Light Rider nevet, hiszen kategóriájában pehelykönnyűnek számít: mindössze 35 kg-ot nyom.

Airbus APWorks - Light Rider - Fotó: Airbus APWorks GmbH

A német Airbus APWorks saját fejlesztésű, szabadalmaztatott Scalmalloy® nevű anyaga, amelyből a vázat készítik, egy olyan korrózióálló alumíniumötvözet, amely a gyártó szerint ugyanolyan erős és tartós, mint a titán, viszont a belőle készített elektromos motor 30%-kal könnyebb, mint a hagyományos technikával gyártott társai. A különleges járművet emellett 6 kW-os villanymotor hajtja, amely pár másodperc alatt képes 80 km/órás sebességre felgyorsulni.

Airbus APWorks - Light Rider - Fotó: Airbus APWorks GmbH

Az alkatrészeket külön készítik 3D lézeres nyomtatóval, amely az alumíniumötvözet részecskéket milliónyi vékony rétegben olvasztja össze. A 3D technológiai alkalmazása nemcsak a motor különleges kinézetében, organikus, a természet alakzatait utánzó formavilágában kapott megahatározó szerepet, hanem ezzel együtt jelentős súlycsökkenést is eredményezett. A gyártó egy olyan – a biológiai struktúrákat és természetes növekedési folyamatokat és mintákat utánzó – algoritmust írt a 3D nyomtatási eljáráshoz, amely a mindennapi igénybevételt tekintetbe véve optimalizálja a keret súlyát. A végeredmény egy olyan szerkezet lett, amely inkább néz ki egy organikus szervezetnek, mint gépnek.

Airbus APWorks - Light Rider - Fotó: Airbus APWorks GmbH

 

A faliórák otthonunk vagy irodánk díszei lehetnek, folyamatosan emlékeztetnek minket az idő múlására. Hétköznapjaink során általában sietünk valahová, az óra jelzi: itt az idő. Néhány designer az óra figyelmeztető ketyegését szeretné megállítani és teljesen új formába önteni a megállíthatatlanul múló időt. 

Úgy látszik, hogy az összecsukható városi bicikli sosem megy ki a divatból. A Gi FlyBike egy igazi XXI. századi verzió, minden kényelmi extrával.

Augusztus 23-án bemutatták a VW T-Roc-ot. A Golf népszerűségét meglovagolva új változatot dolgoztak ki a konstruktőrök. A szabadidő-autónak, vagy crossovernek nevezett jármű valószínűleg sikeres lesz a márka kedvelői között.

 

Miért pont Valkyrie Rune lett a neve, nem tudni. Mindenestre remekmű, műalkotás. Sikerült a Honda mérnökeinek időtállót alkotniuk.

Képes adatbázis ajánló

Salvatore Ferragamo karóra

Salvatore Ferragamo karóra

Forrás: 
Salvatore Ferragamo