Seaboard Rise – A zongora jövője

Szerző: 
2018.02.23.
seaboard_rise.jpg - Fotó: ROLI

A Seaboard Rise nem csak egy high-tech MIDI vezérlőrendszer és elektronikus zongora, hanem sokkal inkább egy teljesen újfajta kifejezésmódokat lehetővé tevő digitális hangszer.

Seaboard Block: Super Powered Keyboard

 

A Roli megalkotta a jövő generáció MIDI kontrollerét, mely merőben újfajta játékmódot tesz lehetővé a billentyűsök számára.

A zeneipar tele van a legkülönfélébb beviteli eszközökkel, melyek többé-kevésbé az akusztikus hangszerek legjobb tulajdonságait próbálják meg imitálni, sokkal kompaktabb és a mára már mindent átjáró elektronikai követelményeknek is megfelelve.

 

 

Megszámlálhatatlan méretű és típusú billentyűs hangszer versenyez egymással a zenei piacon, némelyik egészen ügyesen utánozva a versenyzongorák billentését, az érzést ahogy a zenész játszik rajta.

A Seabord Rise azonban nem áll be a sorba: nem akar zongorának látszani, s a játékmód sem igazán hasonlít a zongorajátékhoz. Többféle érzékelővel ellátott, matt fekete szilikon borítású felületet alkottak meg, melynek minimalista letisztultsága vonzza a szemet és a kezet. A zenész itt nem egyszerűen billentyűn játszik, hanem remegteti az ujjait, simogatja vagy ütögeti a felületet, s mindig más és más hangot idéz elő ezzel. Csupa olyasmit, amit zongorán, de még egy szokványos MIDI zongorán sem lehetséges. Legalábbis nem ilyen módon.

 

I am Seaboard RISE

 

 

A virtuális hangszerek különféle tulajdonságait természetesen korábban is lehetett módosítani és intuitív módon befolyásolni. Az elektronikus zenei világ rengeteg effektje eddig is elérhető volt potméterekkel, különféle gombokkal és tolókarokkal vagy éppen forgatható kerekekkel (modwheel, pitch bend). Azonban ezek a megoldások valahogy mindig közelebb álltak egy (hang)mérnök mozdulataihoz és gesztusaihoz.

 

 

A Seaboard Rise pont abban mutat hatalmas előrelépést a hangszerek fejlődéstörténetében, hogy megpróbálja a zenéhez és a zenészhez közelebb álló gesztusokat beépíteni a korábban már használt elektronikus eszközpalettába. Szinte természetesnek érzi az ember, hogy a zongorán megszokott billentések mellett, a hangszer képes érzékelni az ujjak felfelé irányuló mozdulatait (s hangonként azoknak a hangerejét egyenként is emelni), lassú vagy gyors remegését (vibrálás), vízszintes mozdulatait (csúsztatás), vagy külön jelként az ujjak felemelését is.

 

 

A hangszer moduláris elgondolás mentén készült el: többféle vezérlő blokkal kiegészíthető, egyszerűen csak egymáshoz kell érinteni az egységeket, s a mágnesek teszik a dolgukat. Nincs szükség semmilyen kábeles összeköttetésre, ugyanis bluetooth segítségével vezetékmentesen játszhatunk rajtuk.

 

 

A Seaboard Rise tehát nem csak high-tech MIDI vezérlőrendszer és elektronikus zongora, hanem sokkal inkább egy teljesen újfajta kifejezésmódokat lehetővé tevő digitális hangszer.

 

 

 

 

 

A világon elsőként olyan okos sisakot fejlesztettek ki, mely fényekkel jelzi a kerékpáros haladási irányát, hirtelen fékezését.

 

A megújuló energia jövőjébe vetett hit csillan meg a Caly Poly Prove Lab járművében, mely teljes mértékben napelemmel hajtott, és nagyon gyors.

 

Az autógyártók egyre rukkolnak elő az újabb és újabb modellekkel, tavasszal a Genfi Autószalon alkalmával számos olyan városi kisautót mutattak be, amelyeket kifezejetten nőknek, mégpedig bevállalós, stílusos nőknek szántak. 

A környezetbarát anyagokból fogkeféket gyártó GOODWELL egy olyan elektromos fogkefével rukkolt elő, melynek nincs szüksége időigényes töltésre.

 

Képes adatbázis ajánló

DSC-RX10 Digital camera

DSC-RX10 Digital camera

Forrás: 
IF online exhibition