A "Királynő" órája - Breguet No. 160.

Szerző: 
2017.11.13.
Breguet No. 160.

 

Marie Antoinette órájának évszázadokat átívelő, Indiana Jones-i magaslatokba emelkedő kalandos története.

1983 április 15-én a jeruzsálemi LA Mayer Iszlám Művészeti Múzeum a Sabbath-ra való tekintettel hamarabb zárt a szokásosnál. Az izraeli miniszterelnöki rezidenciától mindössze pár száz méterre fekvő rózsaszín kővel burkolt, erődszerű épület másnap újra megnyitotta volna kapuit a látogatók előtt. A csendes és eseménytelen éjszaka után a biztonsági őrök a nyitási rutint követve végigjárták a kiállítási termeket, utolsóként megnyitva a múzeum leghátsó részében lévő nagyterem ajtajait. Az ezt követő másodperceket a következőképp lehetne jellemezni. Néma döbbenet, zavart tanácstalanság. A helyiségben kiállított 192 darabos, rendkívül ritka és értékes óragyűjtemény 102 példányának (egyes források szerint 106) csupán hűlt helyét találták. Köztük "A Királynő" órája, mai mesém főszereplője, amit szakértők az órák Mona Lisa-jaként emlegetnek. Hivatalos nevén Breguet No. 160.

Breguet No. 160

1783-ban Abraham-Louis Breguet, órakészítő mester titokzatos látogatót kapott, a legendák szerint Axel von Fersen svéd katonatiszt és diplomata személyében, aki megrendelt nála egy órát, amit barátjának és titkolt szerelmének, Marie Antoinette-nek szánt ajándékba. A megrendelés szerint az órának a valaha készült leggyönyörűbb szerkezetnek kellett lennie, tartalmaznia kellett az akkoriban elérhető valamennyi komplikációt, mindezt színtiszta aranyból, a költségek természetesen nem számítottak. A kihívás óriási volt, a mester munkához látott de a történelem kegyetlenül rövidre zárta a történetet. Marie Antoinette-t 1793 október 16-án, tíz évvel a megrendelés leadása után lefejezték, soha nem kaphatta meg ezt a csodálatos ajándékot.

Abraham-Louis Breguet

De nem csak ő, hanem maga Breguet sem érte meg az óra elkészültét. A remekművet fia, Antoine-Louis Breguet 1827-ben fejezte be apja tervei alapján, annak halála után 4, von Fersen látogatása után 44 évvel. A No. 160 ezek után de la Groye márki tulajdonába került, aki 1838-ban javításra visszavitte, majd sosem jelentkezett érte. 1887-ben Sir David Brunton műgyűjtő vásárolta meg 600£-ért, gazdagítva ezzel a már így is rendkívül értékes, többek között 124 Breguet-t tartalmazó gyűjteményét. Sir David 1959-ben meghalt, lánya Vera az ő emlékére alapította 1974-ben a bevezetőben említett jeruzsálemi LA Mayer Iszlám Művészeti Múzeumot, ahová a Breguet No. 160-at is tartalmazó örökség került.

LA Mayer Iszlám Művészeti Múzeum

Hogy mi történt a betörés során eltűnt ritkaságokkal, sűrű homály fedi. A rendőrség tanácstalan volt, a nyomozás, amibe az Interpolt és a Moszadot is bevonták, sehová nem vezetett, majd eredmény híján le is zárták. A rablást rendkívüli szakértelemmel, aprólékos módon, igényesen megtervezve és kivitelezve, valószínűsíthetően belső információkra támaszkodva, talán belső segítséggel, az értékes zsákmányhoz méltó zsenialitással követték el. Bár a múzeum személyzetének minden tagját, poligráfot is bevetve kihallgatták, a bennfentességet nem sikerült bizonyítani. Az eset kivizsgálásában résztvevő egyik nyomozó, Rami Mohr szerint "Ez egyáltalán nem volt egy hétköznapi betörés". Általában az informátorok hallanak ezt-azt, pletykák kelnek szárnyra, ami segít kialakítani egy képet. Ebben az esetben síri csend volt, senki nem beszélt." A legendás "Királynő", úgy tűnt végleg elveszett, már-már feledésbe is merült mígnem 23 évvel később...

Breguet No. 160.

2006 augusztusában, egy megbízója kilétét felfedni nem kívánó izraeli ügyvéd felkereste Zeon Jakubov tel-aviv-i régiségkereskedőt, átadva neki egy doboznyi órát értékbecslésre. Szakértő lévén Jakubov rögtön látta, hogy itt nem kispályás történet veszi kezdetét és értesítette az LA Mayer múzeum művészeti vezetőjét, Rachel Hassont. "Az évek során számtalan hasonló bejelentést kaptunk, de mind szamárságnak bizonyult", monda Hasson az esetről. Így a múzeum nem lépett semmit. Másnap azonban maga az ügyvéd jelentkezett Hassonnál és ragaszkodott hozzá, hogy vessen egy pillantást a doboz tartalmára. "Arra kértek, hogy nézzem meg az órákat és elém tettek egy kartondobozt, ami több kisebb dobozt tartalmazott, bennük sebtében, újságpapírba becsomagolt órák voltak. Sorban kicsomagoltam és a számozásuk alapján beazonosítottam őket. A következő darabnál kis híján elsírtam magam, "A Királynőt" tartottam a kezemben." emlékszik az esetre a művészeti vezető. Hasson, a múzeum igazgatójának társaságában titkos tárgyalásba kezdett az ügyvéddel, potom 30 000 $-ért visszavásárolták az órákat, visszaszállították őket Jeruzsálembe és elzárták a múzeum széfjébe. Még a hatóságokat sem értesítették. Újabb tárgyalássorozat vette kezdetét a biztosító társaságokkal, ami 2007 novemberéig húzódott. Csak ekkor vonták be a rendőrséget az ügybe és hozták a sajtó nyilvánosságára a történteket.

Na'aman Dille, az óra elrablója

Mint később kiderült az ügyvéd titokzatos megbízója maga a mester tolvaj Na'aman Diller özvegye volt, akivel férje a halálos ágyán osztotta meg titkait. Diller rendkívül érdekes egyéniség volt, egy végtelenül intelligens zseni az utána nyomozó rendőrök szerint, "életműve" maga megérne egy hasonló történetet de ebbe most nem érdemes belemenni.

Breguet No. 160.

Befejezésül a száraz adatok a Breguet No. 160-ról:

  • Legutóbbi becsült értéke 30 millió USD (ezzel egyben világ No.1),
  • 60mm átmárőjű, 18 karátos arany zsebóra ház,
  • 823 db alkatrész, túlnyomórészt szintén arany,
  • Gazdag zafír díszítés,
  • Hegyikristály elő- és hátlap, hogy mindenki szabadon csodálhassa az elképesztő látványt,
  • 23 komplikáció, jelen pillanatban a világ 5. legkomplikáltabb óraműve.  

Szerző: Stanfel Péter

A világon elsőként olyan okos sisakot fejlesztettek ki, mely fényekkel jelzi a kerékpáros haladási irányát, hirtelen fékezését.

 

A megújuló energia jövőjébe vetett hit csillan meg a Caly Poly Prove Lab járművében, mely teljes mértékben napelemmel hajtott, és nagyon gyors.

 

Az autógyártók egyre rukkolnak elő az újabb és újabb modellekkel, tavasszal a Genfi Autószalon alkalmával számos olyan városi kisautót mutattak be, amelyeket kifezejetten nőknek, mégpedig bevállalós, stílusos nőknek szántak. 

A környezetbarát anyagokból fogkeféket gyártó GOODWELL egy olyan elektromos fogkefével rukkolt elő, melynek nincs szüksége időigényes töltésre.

 

Képes adatbázis ajánló

Salvatore Ferragamo karóra

Salvatore Ferragamo karóra

Forrás: 
Salvatore Ferragamo