Samsung Gear S3, a legújabb, formabontó okos óra

Samsung Gear S3 – a legújabb, formabontó és sokoldalú okos óra - Fotó: Samsung

A Samsung Gear S3 okosóra is már népszerű elődjének számos érdemét viszi tovább, ám a kialakítása szempontjából mondhatni igencsak formabontóra sikerült.

Szabályos kör alakú számlap, és az azt körülvevő „Lümetta” amellett, hogy a hagyományos, klasszikus órák jellegét idézi, másfelől igazán praktikus, és innovatív is.

A Gear S3 modell már két, különböző változatban, kialakításban is elérhető, ezek a Classic illetve a Frontier nevekre hallgatnak.

Samsung Gear S3 – a legújabb, formabontó és sokoldalú okos óra - Fotó: Samsung

A két típus közötti különbség azonban nem csupán a felhasználók célcsoportja, illetve a design szempontjából számottevő, hanem a készülék adatkapcsolati rendszerében is. A Frontier modell saját SIM kártyával rendelkezik, megtalálhatjuk GSM kiszerelésben is, de a hozzá csatlakoztatott készülék nélkül is teljes körűen funkcionál.

A masszív kialakítású Frontier ezzel szemben női kézen például nem a legideálisabb, hiszen nehéz a súlya, és nem is túl diszkrét.

Samsung Gear S3 – a legújabb, formabontó és sokoldalú okos óra - Fotó: Samsung

Anyaghasználata és kialakítása azonban ennek ellenére kiemelkedő: rozsdamentes acél óratest, kezelőfelület és zármegoldás – mely így különösen ellenállóvá teszi mozgás közben, még akár magas hőmérsékleten is.

A Gear S3 mindkét típusának anyagai a korábbi elődökhöz képest jobb mechanikai tulajdonságokkal bírnak, vagyis kétségkívül egy prémiumterméket köszönthetünk.

A karakteres, férfias megjelenés ellenére mégis kifinomult a sötét árnyalatú nyers acél, azonban a másik, hagyományos óraszíjjal kapcsolható alapváltozat is elegánsnak nevezhető.

Homokfúvott hatású lümetta, illetve a fényes és matt felületek ritmikus váltakozása, az eltérően megmunkált felületek mind-mind kortárs jellegre, igényes kivitelezésre utalnak.

Samsung Gear S3 – a legújabb, formabontó és sokoldalú okos óra - Fotó: Samsung

Ugyanakkor nem csupán a felületek – a szín illetve az anyagválaszték is erőteljesen megjelenik: választhatunk modern, tűzpiros szilikon szíjat, vagy akár a klasszikus, hagyományos bőrszíjat is a modellhez.

Samsung Gear S3 – a legújabb, formabontó és sokoldalú okos óra - Fotó: Samsung

A 1,5 méterig vízálló készülék ugyan úszásra és búvárkodásra nem alkalmas a gyártó saját bevallása alapján, de ettől eltekintve igen strapabírónak látszik. A kijelző SUPER AMOLED technológiával készült, ez a kiemelkedő fényerőt, illetve a fekete szín esetében elmaradó, kellemetlen fényhatásokért felel többek között, de a végtelen kontrasztarány miatt is kifejezett pozitívumként értékelhető. Ezt a kellemes kijelzőt a Gorilla Glass SRT kijelző-védő védi meg az ütéstől, karcolódástól – melyet kifejezetten a hordozható eszközök számára fejlesztettek ki.

Kényelmünket szolgálja még a beszédmikrofon és a hangszóró – melyek segítségével kihangosíthatjuk a beszélgetéseket és az audio tartalmakat – méghozzá lényegesen jobb minőségben, mint ahogyan ezt egy órától elvárnánk.

Léptetni, görgetni vagy nagyítani egyetlen érintéssel is tudunk, a tekerőgyűrű használatával lehetőségünk van egy – illetve két ujjas használatra is.

Légnyomás, gyorsulásmérő, giroszkóp és környezeti fényérzékelő szintén megtalálható az órában, a fényérzékelőnek azonban a negatívuma, hogy nem igazodik automatikusan az adott fényviszonyokhoz.

Samsung Gear S3 – a legújabb, formabontó és sokoldalú okos óra - Fotó: Samsung

Az óra kezelése és felhasználói felülete az elődeihez képest nagyjából változatlan, a kezdőképernyő után a gyorskapcsoló-panelen láthatjuk az akkumulátor töltöttségét is többek közt, illetve innen érjük el a zenelejátszót, a repülő üzemmódot, a hang – és fényerő szabályozót.

Ha balra simítjuk a képernyőt, akkor az értesítések és widgetek jönnek elő, melyek közt már természetes érintéssel, vagy a lümetta tekergetésével is tudunk lépdelni.

A Gear S3 modellnél egyébként már a tekerőgyűrű segítségével is fogadhatjuk a bejövő hívásainkat.

Szoftverét tekintve a korábbi Gear Manager mostanra már Samsung Gear – amin keresztül az óra és a telefon kapcsolatát is ellenőrizhetjük. Innen közvetlenül a Galaxy Apps-ot érhetjük el, ahol már kifejezetten az adott eszközünkhöz (A Gear S3-hoz) optimalizált készségeket találjuk meg – mint a Health app, és a számos egyéb praktikus és kényelmi funkció, lehetőség.

A világon elsőként olyan okos sisakot fejlesztettek ki, mely fényekkel jelzi a kerékpáros haladási irányát, hirtelen fékezését.

 

Az autógyártók egyre rukkolnak elő az újabb és újabb modellekkel, tavasszal a Genfi Autószalon alkalmával számos olyan városi kisautót mutattak be, amelyeket kifezejetten nőknek, mégpedig bevállalós, stílusos nőknek szántak. 

A megújuló energia jövőjébe vetett hit csillan meg a Caly Poly Prove Lab járművében, mely teljes mértékben napelemmel hajtott, és nagyon gyors.

 

A környezetbarát anyagokból fogkeféket gyártó GOODWELL egy olyan elektromos fogkefével rukkolt elő, melynek nincs szüksége időigényes töltésre.

 

Képes adatbázis ajánló

Master Grande karóra

Master Grande karóra

Forrás: 
Jaeger-LeCoultre