WEWOOD interjú Kozlik Zoltánnal

WeWood

 

Kozlik Zoltánnal, a WeWood hazai képviselőjével beszélgettünk órákról, stílusról, valamint a divat és a környezetvédelem lehetséges összefonódásáról.

 

A természet egy darabkája a csuklódon - WeWood

 

"2009-ben találkoztam először a márkával, Olaszországban láttam meg egy kirakatban a WeWood órát, majd két évre rá, 2011-ben vettem fel velük a kapcsolatot, amikor is megkaptam a forgalmazási jogot Magyarországon. Nagyon jó együttműködést sikerült kialakítanunk a tulajdonossal, aki  szintén kereskedő, egy szenvedélyes, stílusos igazi olasz. Nagyon szereti, amit csinál, ezért jó vele dolgozni."

 

A természet egy darabkája a csuklódon - WeWood
A természet egy darabkája a csuklódon - WeWood

 

A környezetvédelemnek milyen szerepe van az életedben?

Szívügyem természetesen, amikor csak lehet, a mindennapjaiban, teszek is érte. Faházban élek itt Budapesten belül, ami egy tökéletes otthon, tehát a fa, mint anyag igazán fontos szerepet játszik az életemben. Ezért is áll hozzám ennyire közel a WeWood.

 

A természet egy darabkája a csuklódon - WeWood

 

A márka 2009-ben jött létre, firenzei alapítású, pontosabban Lamporecchio –ban (egy kis falu a város mellett) készültek az első darabok. Nagyon gyors és váratlan sikert ért el, az ötéves tervet gyakorlatilag egy év alatt teljesítették, három év alatt pedig 44-46 országban jelent meg a márka. Mondhatni, nagyon gyorsan elterjedt a Földön.

 

A természet egy darabkája a csuklódon - WeWood

 

Véleményed szerint mi ennek az elképesztő népszerűségnek az oka?

Hát mert nagyon egyedi és mert maga az ötlet elképesztően jó szerintem. A WeWood előtt ilyen nem nagyon készült, vagy ha volt is fából karóra, az elképesztően munka- és időigényes volt, ennek következtében pedig iszonyatosan drága. Ezek a darabok viszont annak ellenére, hogy sorozatgyártásban készülnek, képesek arra, hogy megőrizzék természetességüket.

 

A természet egy darabkája a csuklódon - WeWood

 

Milyen fából készülnek az órák, a szemüvegkeretek és az egyéb kiegészítők?

Mindegyik fatípusnak, amit használnak (dió, mogyoró, afrikai feketefa, indiai rózsafa) megvan az ipari felhasználása, és az ezutáni visszamaradt hulladékból készülnek a termékeink. A Wewood „lecsap” ezekre a darabokra, felhasználja őket, hogy ne vesszenek kárba az értékes anyagok. A lényeg tehát hogy ezekért az órákért egyetlen fa sem kerül kivágásra.

 

A természet egy darabkája a csuklódon - WeWood

 

Sőt, 2010-be kötött a Wewood az American Forrest nevű szervezettel egy megállapodást, miszerint minden egyes eladott óra után egy fa kerül elültetésre, amit ezt ez a szervezet végez el főként Dél-Amerikában, a veszélyeztetett esőerdők pótlásásra. De már volt Ázsiában és Afrikában is ültetése a szervezetnek. Általában öt-tíz-tizenötezer csemete kerül a földbe egy-egy évben. Ez egy kifejezetten jól működő, sikeres és főleg hasznos történet.

 

WeWood - Fotó: WeWood

 

Az órának fából készül a szíja, s természetesen a számlapja is. A WeWood amúgy nem egy statikus vállalkozás, folyamatosan kísérletezik, s ennek köszönhetően most legalább két vadonatúj kollekció érkezik. Lézerrel gravírozzák, vagy éppen gyapottal keverik az anyagot, illetve egy szabadalom lehetővé tette, hogy bőrrel kombinálják a fát, így egy rugalmas szíjat kapnak. Textillel kevert technológiával készülnek a csokornyakkendők, s a nadrágtartók. Látszik tehát, hogy folyamatosan újítják a kollekciót úgy, hogy közben szem előtt tartják a környezeti szempontokat, hiszen minden felhasznált anyag újrahasznosított.

 

A természet egy darabkája a csuklódon - WeWood

 

A termékek nem tartalmaznak sem toxikus anyagokat, sem fémeket, ami azt jelenti, hogy a különböző fémallergiásoknak is megfelelő ez az óra, kizárólag nemesacélból készülnek a csatok.

 

A természet egy darabkája a csuklódon - WeWood - Fotó: WeWood

 

Mondanál valamit az órák szerkezetéről?

Szerkezetük Citizen, de mindegyik modellben más típus van. Japán óramű, ami egy nagyon stabil szerkezet, rengeteg gyártó használja a világon, rendkívül elterjedt, főként azért mert könnyű javítani és könnyű cserélni.

 

A természet egy darabkája a csuklódon - WeWood

 

Hol lehet beszerezi a termékeket?

Budapesten több helyen, például a Wesselényi utcában, vagy akár az Írók Boltjában is, Újpesten, és a Csalogány utcában, vidéken pedig a nagyobb városokban, például Pécsett, Egerben, Sopronban, Sümegen, de Bátaszéken is.

 

A természet egy darabkája a csuklódon - WeWood

 

Egy ilyen ízléses, minőségi óra kiválóan öltöztet, a letisztultság pedig gyönyörködtet. Rövid kis összeállításunkban most a ragyogó, rózsa-arany trendmodellekből válogattunk, neves, ismert márkák újdonságaiból csemegézve…

 

Napvilágot látott a nagy hír, miszerint a Volvo első anyavállalata, a Geely felvásárolja a Terrafugia repülőgépgyártó céget, és vele együtt a lenyűgöző hibrid, az „Átmenet” fejlesztési terveit…

Fejlett funkciók és elegáns megjelenés - az Ambit2 Sapphire karóra a Suunto design igazi fémjele, hiszen a kíváló minőségű anyagok használata nem csak a funkcionalitást szolgálják, hanem az igényes megjelenést is tükrözik. 

A Moto X megrendelése előtt már kiválaszthatjuk, hogy az előlap, hátlap milyen színű legyen, illetve a gombokat is az ízlésünkre formálhatjuk.

Képes adatbázis ajánló

Philips Fidelio Soundsphere dokkoló

Philips Fidelio Soundsphere dokkoló

Forrás: 
Philips