3+1 falióra design - az idő újraértelmezése

Szerző: 
2014.03.30.
Sabrina Fossi - Freakish Clock - Fotó: Sabrina Fossi

A faliórák otthonunk vagy irodánk díszei lehetnek, folyamatosan emlékeztetnek minket az idő múlására. Hétköznapjaink során általában sietünk valahová, az óra jelzi: itt az idő. Néhány designer az óra figyelmeztető ketyegését szeretné megállítani és teljesen új formába önteni a megállíthatatlanul múló időt. 

1.) LONG-D - a kettős idejű falióra

Kit Men Keung - Kettős idejű óra - Fotó: Kit Men Keung

A Hongkong-Taipei székhelyű tervező, Kit Men Keung, egy vadiúj dual-time faliórát alkotott a Verso labor tajvani márka számára. A tervező célja az volt, hogy az óra tulajdonosai egyszerre két időzóna pontos idejét lássák, vizuálisan finom, visszafogott stílusban - így a világ másik táján élő szerettünkkel könnyebben tarthatjuk a kapcsolatot, hiszen bármikor az órára nézve tudjuk, ő éppen milyen napszakot él, ráadásul gyakrabban eszünkbe is juttathatja, hogy vegyük fel vele a kapcsolatot. A másodlagos óramutató halvány formája, olyan, mint egy árnyék az arcon, tudatosan egy kis emlékeztető a számunkra, hogy az a Valaki messze tőlünk, valahol külföldön él. 

 

2.) Frekish CLOCK - Szeszélyes, pite kivágású óra 

Sabrina Fossi - Szeszélyes óra - Fotó: Sabrina Fossi

Az ipari tervező Sabrina Fossi azt javasolja, hogy itt az idő megkülönböztetni és részletezni az egyes tárgyakat. Ez a megközelítés éles és innovatít design létrehozását teszi lehetővé: az ő Szeszélyes órája pontosan egy ilyen termék. A fiatal tervező célja, hogy minimalizálja az idő fogalmát, eltávolítja az óramutatót is, és helyette egy pite alakú kivágást alkalmaz, amely az idő múlásával forog körbe a kerek lapon. A számok a designos lap mögé vannak rejtve, és csak akkor kerülnek elő, ha a kivágás pontosan odaér. 

 

 

3) TIME MACHINE  - a hipnotizáló gépezet

Daniel Duarte - Time Machine - Fotó: Daniel Duarte

Daniel Duarte azt a pillanatot, amikor csak bámulunk és hipnotizáltan gondolunk a jövőbe vagy múltba, "absztakt nézetnek" nevezi. Ez az a fogalom, amely az "időgép" koncepciójának megalkotására ösztönözte, és ezt a hatást szeretné ezzel a speciális órával másoknál is elérni. A geometriai formák folyamatos egymásra forgatása egy olyan optikai csalódást okoz, mely a folyamatos szemlélődőt meghipnotizálhatja. A percet a narancssárga végű sáv, az órát pedig a sárga végű sáv mutatja - persze, ha rá merünk nézni :)

 

+1  Aspiral Clock - az újító

Aspiral óra - Videó: AspiralVision

Ezt a minden hagyományra fittyet hányó szerkezetet Will Aspinall és Neil Lambeth készítették. A faliórát  teljesen új, innovatív design jellemzi és ráadásul a szerkezet is merőben szokatlanul működik. Óramutatók helyett a tervezők két golyót használnak, amelyek jelzik az idő helyzetét. A spirál lassan fordul és tizenkét óra múlva a golyó újra kiinduló helyzetébe kerül. A tervezők oldalán akár előre tervezett designt is kérhetünk, de mivel minden falióra kézzel készül, akár saját elképzelésünk szerint is kérhetjük a számlapot. 

Mégis mi lehetne tökéletesebb karácsonyi ajándék egy autóbolond számára, mint egy kézzel készített óra, aminek alapanyaga valaha egy klasszikus Ford Mustang szerves része volt?

Két jó barát, egykori gimnáziumi osztálytársak, Csörgő Zsolt és Hegedűs Norbert közös szenvedélyének és munkájának gyümölcse a Budapest szívében nemrégiben nyílt bolt, amely elsősorban antik és új, design órák forgalmazására (és javítására) szakosodott, de találhatunk itt egyéb kiegészítőket és ruhákat is.

Pár évvel ezelőtt még a sci-fi filmek jövőképének része volt csupán az olyan ruhanemű, mely akkumulátorral kombinálva ruh

A mindennapi életünkhöz hozzátartozik a telefon, a notebook és egyre inkább terjed a tabletek használata. Az ASUS innovációi révén akár egy eszközben mind a hármat megkaphatjuk, ráadásul még a design is fontos szempont volt a tervezők számára, így szépséges gépek szolgálják a kényelmünket. 

Képes adatbázis ajánló

Volvo Ocean Race

Volvo Ocean Race

Forrás: 
IWC Schaffhausen