3+1 falióra design - az idő újraértelmezése

Szerző: 
2014.03.30.
Sabrina Fossi - Freakish Clock - Fotó: Sabrina Fossi

A faliórák otthonunk vagy irodánk díszei lehetnek, folyamatosan emlékeztetnek minket az idő múlására. Hétköznapjaink során általában sietünk valahová, az óra jelzi: itt az idő. Néhány designer az óra figyelmeztető ketyegését szeretné megállítani és teljesen új formába önteni a megállíthatatlanul múló időt. 

1.) LONG-D - a kettős idejű falióra

Kit Men Keung - Kettős idejű óra - Fotó: Kit Men Keung

A Hongkong-Taipei székhelyű tervező, Kit Men Keung, egy vadiúj dual-time faliórát alkotott a Verso labor tajvani márka számára. A tervező célja az volt, hogy az óra tulajdonosai egyszerre két időzóna pontos idejét lássák, vizuálisan finom, visszafogott stílusban - így a világ másik táján élő szerettünkkel könnyebben tarthatjuk a kapcsolatot, hiszen bármikor az órára nézve tudjuk, ő éppen milyen napszakot él, ráadásul gyakrabban eszünkbe is juttathatja, hogy vegyük fel vele a kapcsolatot. A másodlagos óramutató halvány formája, olyan, mint egy árnyék az arcon, tudatosan egy kis emlékeztető a számunkra, hogy az a Valaki messze tőlünk, valahol külföldön él. 

 

2.) Frekish CLOCK - Szeszélyes, pite kivágású óra 

Sabrina Fossi - Szeszélyes óra - Fotó: Sabrina Fossi

Az ipari tervező Sabrina Fossi azt javasolja, hogy itt az idő megkülönböztetni és részletezni az egyes tárgyakat. Ez a megközelítés éles és innovatít design létrehozását teszi lehetővé: az ő Szeszélyes órája pontosan egy ilyen termék. A fiatal tervező célja, hogy minimalizálja az idő fogalmát, eltávolítja az óramutatót is, és helyette egy pite alakú kivágást alkalmaz, amely az idő múlásával forog körbe a kerek lapon. A számok a designos lap mögé vannak rejtve, és csak akkor kerülnek elő, ha a kivágás pontosan odaér. 

 

 

3) TIME MACHINE  - a hipnotizáló gépezet

Daniel Duarte - Time Machine - Fotó: Daniel Duarte

Daniel Duarte azt a pillanatot, amikor csak bámulunk és hipnotizáltan gondolunk a jövőbe vagy múltba, "absztakt nézetnek" nevezi. Ez az a fogalom, amely az "időgép" koncepciójának megalkotására ösztönözte, és ezt a hatást szeretné ezzel a speciális órával másoknál is elérni. A geometriai formák folyamatos egymásra forgatása egy olyan optikai csalódást okoz, mely a folyamatos szemlélődőt meghipnotizálhatja. A percet a narancssárga végű sáv, az órát pedig a sárga végű sáv mutatja - persze, ha rá merünk nézni :)

 

+1  Aspiral Clock - az újító

Aspiral óra - Videó: AspiralVision

Ezt a minden hagyományra fittyet hányó szerkezetet Will Aspinall és Neil Lambeth készítették. A faliórát  teljesen új, innovatív design jellemzi és ráadásul a szerkezet is merőben szokatlanul működik. Óramutatók helyett a tervezők két golyót használnak, amelyek jelzik az idő helyzetét. A spirál lassan fordul és tizenkét óra múlva a golyó újra kiinduló helyzetébe kerül. A tervezők oldalán akár előre tervezett designt is kérhetünk, de mivel minden falióra kézzel készül, akár saját elképzelésünk szerint is kérhetjük a számlapot. 

Az autógyártók egyre rukkolnak elő az újabb és újabb modellekkel, tavasszal a Genfi Autószalon alkalmával számos olyan városi kisautót mutattak be, amelyeket kifezejetten nőknek, mégpedig bevállalós, stílusos nőknek szántak. 

Az amerikai Happier Camper start-up vállalkozás alapítója, Derek M. édesapjától kapta az első lakókocsiját, amivel bejárta Kaliforniát, miközben egyre inkább szenvedélyé vált a régi trélerek restaurálása. Ez az út vezetett aztán az egyedi gyártású HC1 modell megalkotásához, melyben a klasszikus design modern funkciókkal párosul.

Fejlett funkciók és elegáns megjelenés - az Ambit2 Sapphire karóra a Suunto design igazi fémjele, hiszen a kíváló minőségű anyagok használata nem csak a funkcionalitást szolgálják, hanem az igényes megjelenést is tükrözik. 

A Moto X megrendelése előtt már kiválaszthatjuk, hogy az előlap, hátlap milyen színű legyen, illetve a gombokat is az ízlésünkre formálhatjuk.

Képes adatbázis ajánló

QuietComfort 20 fülhallgató

QuietComfort 20 fülhallgató

Forrás: 
www.bose.com