Magyar design: okos óra klasszikus külsővel

Forrás: 
Balogh Gábor
2014.04.14.
Okos óra - térképmutató - Fotó: Balogh Gábor

Egyre több gyártó jelenik meg az okostelefonok mellett okosórákkal is, ám a konzervatív ízlésű óraszeretőket nem sikerül elcsábítaniuk. Egy magyar tervező, Balogh Gábor egy merőben új koncepciót tett le az asztalra, amelyet a nemzetközi sajtó azonnal felkapott, bízunk benne, hogy valamelyik gyártó meg is valósítja. 

Röviden magamról. 35 éves magyar designer/projektvezető vagyok, lassan 15 éve szabadúszó. Mivel a szabadúszók élete kiszámíthatatlan, többször vannak lyukak a megrendelések között. Ilyenkor azzal ütöm el az időt, hogy feladatokat találok ki magamnak, vagy saját ötleteket építgetek. Ilyen „szabadidős” projekt az okosóra terve is. 
Azt is elismerem, hogy régimódi vagyok, és szeretem a klasszikus mechanikus dolgokat, legyen az autó vagy egy kávéfőző. Ugyanakkor nincs ellenemre a fogyasztás és a technológiai fejlődés sem. Azt viszont szomorúan látom, hogy az egyéniség mindenből kiveszik. Nagyon kevés eszközön érzem azt, hogy anélkül keltenének vágyat a birtoklásra, hogy előtte nem ismételték el neked ezerszer: szükséged van rá. És ez nagy különbség két tárgy között.  

Okosóra - Fotó: Balogh Gábor

Számomra azok a termékek szimpatikusak, melyekben a technológia diszkrét marad. Azt kedvelem, ha az eszköz van értem, a valós igényeimet szolgálja ki, és könnyebbé teszi a dolgomat, nem csak megváltoztatja a napjaimat. Például a Nest termosztát vagy az Airport Express jó példa lehet. Mindkét termék csupán egy célt szolgál, de azt nagyszerűen, tökéletes külsővel és hozzáadott értékkel, amit csak akkor tapasztalsz meg, ha kipróbálod. Csak elketyegnek a háttérben mégis könnyebb az életed. A legtöbb terméken viszont ennek az ellenkezőjét érzem, harsogják, hogy korszerű kütyük, mégsem lesz jobb, könnyebb az életed velük. Szomorú lennék, ha az órák is erre a sorsra jutnának. 

Okosóra - hívásjelzés - Fotó: Balogh Gábor

Szerintem az ötlet evidens, és csodálkozom is rajta, hogy ebben a formában senki nem állt elő vele. A tervezés nagyon gördülékenyen ment, nem is telt el több idő, mint 4 nap a gondolat megszületése és az elkészült psd között. Természetesen ez nem olyan koncepció, amit grammra le tudnék specifikálni a létező technológiák alapján és nem is védhető minden szempontból. A célom csupán annyi volt, hogy megmutassak egy másik irányt, és ezt minél élethűbben vizualizáljam. 
A célom az volt vele, hogy bekerüljek a témakörben a legnépszerűbb hasonló tervek közé a Behance oldalán (https://www.behance.net/gallery/iWatch-Concept/13916087 és https://www.behance.net/gallery/iWatch-Concept/10551455 ), és netalántán egyéb médiumokra is kikerüljön a munkám. 
A koncepcióm az alábbi pillérre támaszkodik. Az óra fizikai mérete erősen korlátozó tényező, ezért nem érdemes mindent tudóvá tenni. Mivel az órára, mint ékszer tekintettem, nem szerettem volna olyan kezelőfelülettel ellátni, amik idegenek egy klasszikus órától. Például nem áll jól az órának, ha maszatos, az érintőképernyőnél viszont ez gyakori. Illetve szempont volt az is, hogy ne kelljen merőben új viselkedési formákat felvenni a használata közben. Például ne kelljen a csuklónkhoz beszélni. Célom volt még, hogy az órát lehessen diszkréten kezelni olyan helyzetekben, mikor telefont elővenni udvariatlan vagy kényelmetlen lenne. Ezért az óra nem kapott új gombokat, érintőképernyőt, csupán a megszokott elemekből építkezik. Igaz, ezek más funkciót kaptak. 

Okosóra - fekete szíjjal - Fotó: Balogh Gábor

Egyik legfontosabb része a bezel vagy lünetta, ami az Ipod Classic tekerőgombjához hasonló, de megnyomható. Ez szolgál az alapvető navigációhoz és parancsok bevitelére (Kiválasztás, Ok, visszalépés). Illetve fontos szerepe van a scrollozásban is, ha olyan üzenetet jelenít meg az óra, ami nem fér ki (például üzenet vagy emlékeztető végiggörgetése).
Erre két megoldást képzeltem el. A hagyományos tekerős megoldást az elegáns órák tudják használni, a házhoz passzoló anyagból vagy ködöléssel. Ebben az esetben a bezel fizikailag forgatható és benyomható, érezhető marad a mechanikus visszajelzés. 
A másik típus az iPod Classic clickwheel megoldásához hasonlít. Ezt modernebb vonalú órák használhatják. Ebben az esetben nem mozog semmi, kizárólag gesztúra vezérlésű.
A korona és a gombok a beépített funkciók elérését teszik lehetővé, így szignifikánsan elválaszthatóak a telefonról tükrözött alkalmazások és a beépített funkciók. A korona szolgál továbbá a beállítások kezelésére is, illetve különböző alkalmazásokban kiemelt funkciók is ráköthetőek.
Ezáltal az óra képe mindig látható marad, mert az ujjunk nem takarja ki a nagy részét a felületnek, hanem körbeveszi azt. Továbbra is természetes gesztusokkal vezérelhetjük a kütyünket. 

Okosóra - időjárás - Fotó: Balogh Gábor

Alapvető elvárás lenne, hogy az óra pároztatható legyen okostelefonnal, mivel az alkalmazások azon keresztül futnak. Ezt az alkalmazást ikonok megjelenése jelzi. 
Úgy gondolom, hogy megtartva a tapintható, fogható kezelőgombokat nem veszít semmit az óra az okos funkcióiból, csupán kreatívabb UI-t kell felépíteni, mint érintőképernyős eszközön. A kezelés például bővíthető egyéb gesztusokkal, duplaklikk a bezelen, óra megbillentése (ami az életre keltése is lehet).
Ebben a koncepcióban a UI nem előre definiált megjelenéssel építkezne, hanem az óra stílusához passzoló külsővel. Egyedül az navigációs mintákat kell szem előtt tartani. 

 

Miért pont Valkyrie Rune lett a neve, nem tudni. Mindenestre remekmű, műalkotás. Sikerült a Honda mérnökeinek időtállót alkotniuk.

Augusztus 23-án bemutatták a VW T-Roc-ot. A Golf népszerűségét meglovagolva új változatot dolgoztak ki a konstruktőrök. A szabadidő-autónak, vagy crossovernek nevezett jármű valószínűleg sikeres lesz a márka kedvelői között.

 

Stílusos, eredeti szépség, mely mentes mindennemű stilisztikai modorosságtól – tisztán és lenyűgözően fejezi ki az eleganciát, miközben innovációját tekintve is lenyűgöző!

Melyik a kedvenc városod? Rakd ki a szobádba egyedi falióraként!

A Budapest óra az egyik legszebb!

Képes adatbázis ajánló

iPod Shuffle

iPod Shuffle

Forrás: 
Apple Inc.