Maform – az újszerű látásmód éllovasai

Maform - Shoka Bell - Fotó: Barbay Csaba

Kik is a Maform?

Egy 2 fős egyetemi vállalkozásból indult, nagy ötletekkel és sok lelkesedéssel, a csapat azonban rövid időn belül komoly tervezői csoporttá nőtte ki magát. Mára pedig már óriási nemzetközi projekteken és saját gyártású, egyedi fejlesztésű termékeken dolgoznak. A funkcionalitás, az innováció, az újrafelfedezések és a legújabb trendek éppen úgy meghatározzák munkáikat, mint a dolgokat még inkább teljessé tevő holisztikus megközelítés, mely még inkább egységessé teszi a termeket és a hozzá tartozó dizájnt.

Modulo C68e buszok, PAQ fotelágyak innovatív, díjnyertes orvosi gépek… és még mennyi minden! Miket terveztek, és mi a legfőbb koncepciótok? – kérdeztük Molnár L. Pétert, a Maform design stúdió ügyvezetőjét, és alapító társtulajdonosát.

Alapvetően ipari formatervezéssel és felhasználói felülettervezéssel foglalkozunk. Leginkább olyan projekteken dolgozunk, amik nagy hozzáadott értékekkel bírnak. Tudományos áttöréseket, komoly mérnöki teljesítményt tartalmazó projektek ezek általában – vagy olyanok, ahol újradefiniáljuk a termék-felhasználó interakciós viszonyt, hogy még inkább „felhasználóbarát” legyen az élmény.

Maform tervek és tervezési szakasz - Fotó: Rácmolnár Milán

Industrial Design és User Interface Design projekteken dolgoztok. A design szóval valamennyien tisztában vagyunk, de mit takar az User Interface (UI) és az Industrial Design (ID) kifejezés, és hogyan dolgoztok egy-egy ilyen munkán?

Az Industrial Design magyarul ipari formatervezésként fordítható és sorozatban gyártott termékek formatervezésére vonatkozik. A formatervezés szó félrevezető, hiszen nem csak a termékek megjelenésével foglalkozunk, hanem a működésével, használhatóságával, kulturális hatásával is.

Flike – önrepülő motorkerékpár-heliopkter koncepciójának skiccei - Fotó: Maform

A User Interface kifejezés felhasználói felületre fordítható le. Ez a termék azon része, amin keresztül a felhasználó működteti: pl. egy érintőképernyő, vagy fizikai gombok, karok, kijelzők, visszajelző lámpák és ezek összessége. A két terület integrált kezelése azért fontos, mert így – a legmodernebb irányzatoknak megfelelően – komplex módon tudjuk kezelni a termék és a felhasználó közötti viszonyt, ami tökéletes felhasználói élményt eredményez.

Flike – önrepülő motorkerékpár-heliopkter koncepció, távvezérlővel, személy – és teherszállításra 100 kg-ig - Fotó: Maform

Milyen egyéni látásmód jellemez benneteket általában a tervezési folyamatok során?

A tervezői filozófiában nagyon lényeges és fontos az egyszerűség – de nem a közvetlen, hanem inkább a közvetett értelmemben véve. Sokszor ezek bonyolult műszaki folyamatok – ám a végeredmény, a végcél az, hogy könnyítsünk a felhasználók számára.

Flike – önrepülő motorkerékpár-heliopkter koncepció, távvezérlővel, személy – és teherszállításra 100 kg-ig - Fotó: Maform

Egy termék vagy interfész esetében ez azt jelenti: könnyebb használat, kevesebb alkatrész, jobb felhasználói élmény… vagy csak egy értelmes meglepetés, mely által a felhasználók még inkább élvezhetik egy adott termék vagy szolgáltatás használatát.

E-Charger - Fotó: Maform

Könnyű és átlátható szerkezeteket teremtünk, és mindezt oly módon, hogy próbáljuk a tanult dolgokat kizárni a tervezés egy bizonyos szakaszában. Mindezt azért, hogy a végeredmény majd újszerű legyen, különbözzön az eddig látottaktól.

E-Charger - Fotó: Maform

Mi nem csak a konkurenseket figyeljük, hogy ők hogyan csinálnak meg bizonyos dolgokat – mert sokan egy az egyben átemelik a már bevált sémákat, megszokott megoldásokat. A többség nem akar kockáztatni…

A Maform prototípusokat és termékteszteket vet be egy-egy termék fejlesztése vagy előállítása során, hogy maximalizálja a minőséget és a felhasználói élményt. Számunkra ez a megközelítés nem csupán egy jól bevált tervezési módszer, hanem talán a legfontosabb az benne, hogy pénzügyi sikert jelent a vállalatok részére. A jó design nem elsősorban esztétikai kategória, hanem veresenyelőny.

Hat dizájner dolgozik nálatok. Mennyire vagytok különböző egyéniségek, illetve mennyire könnyű – vagy éppen nehéz – összeegyeztetni ezt a sokféle ízlést, egyéni meglátást?

Alapvetően elég hasonlóan gondolkodunk a világ dolgairól. Mindannyiunknak van egy művészi vénája, ami párosul egy mérnöki – tudományos érdeklődéssel, és ennek a háromnak a keresztmetszete a Maform. Ez a hármas egyébként behatárol egyfajta érdeklődést is, például mindannyian szeretjük a Science Fiction műfajt.

S.H.A.R.K - Fotó: Maform

Kiknek terveztek, kik jelentik számotokra a legfőbb célpiacot?

Főleg középvállalatok jelentik a célpiacot. Olyan cégek, amelyeknek már vannak termékeik, vagy legalább egy termékük – így a cég számára ismert, hogy miként lehet a piacra bevezetni egy új terméket, tisztában vannak a gyártás költségével és kockázataival – de (még) nem piacvezetők. Akik szeretnének újabb, jobb termékeket gyártani, vagy a már meglévő terméküket megújítani.

De tervezünk természetesen kisvállalatok és startup cégek számára is, amelyeknek megvan az az előnyük, hogy nyitottabbak az újszerű, eddig ismeretlen megoldásokra és rugalmasabban követik a piaci változásokat.

Maform - a tervezés kezdetei... - Fotó: Rákmolnár Milán

Mely termékeitekre, referenciáitokra vagy a legbüszkébb, amit feltétlenül kiemelnél?

A legismertebbek most talán a Modulo C68e buszok és a Paq fotelek. Az orvosi analitikai gépeket gyártó gyártó Diatron számára is terveztünk innovációs díjas fejlesztéseket, de a Flike illetve a Cubilog cégeknek tervezett projektjeinket is megemlíteném.

Diatron - Fotó: Maform

A Diatron cég számára most az egyik legújabb díjnyertes termékünk, az Aquila innovatív hematológiai analizátor, amely egy forradalmi újítás az egészségügy területén: a minimálisra képes csökkenteni a várakozási időt, kedvezőek a költségei és kicsiny, kellemes mérete illetve formája miatt könnyen szállítható, hordozható is. (2016-ban elnyerte a Magyar Formatervezési Tanács különdíját.)

Diatron - Fotó: Maform

Az orvosi dizájn egy igen innovatív és fejlődő iparág, illetve szakma. Ezt a terméket bemutatták a Medica nevű szakkiállításon is, mely a legnagyobb orvosi kiállítás Európában.

Valamennyi jó orvosi eszköznek képesnek kell lennie a szélsőséges használat mellett is a tartósságra, miközben fontos, hogy tervezői ne veszítsék szem elől az egyszerű kezelhetőséget sem. Ez szintén egy nagyon lényeges tulajdonság ugyanis…

Aki ismeri például a PAQ fotelágyakat, tudja, hogy itt is az egyszerűségből adódik a nagyszerűség. Honnan jött e termékek alapötlete?

Mint a legjobb dizájn tárgyak - ez is egy hétköznapi problémából indult ki: bárhol leülni kényelmesen a kis lakásban anélkül, hogy a bútorok túl sok helyet vennének el a térből.

PAQ Fotelek - Fotó: PAQ, Maform

Az első prototípus a saját szétnyitható fotelünk volt. A továbbfejlesztett verziókat már összecsukhatóra terveztük, erősebb cipzárt és visszafordítható fedelet kapott, jelenleg pedig 5 élénk és divatos színben elérhető, víztaszító burkolatának köszönhetően pedig könnyű tisztítás és karbantartás jellemzi. Mindegyik kifordítható, és akár hengerként, akár fotelként, akár szétnxitva egy matracágyként is funkcionál. 

PAQ Fotelek - Fotó: PAQ, Maform

A PAQ sokoldalú fotelekre joggal mondhatjuk azt, hogy mozgatható vendégszobák. Szórakoztató és többfunkciós a kialakítás – és ez volt a Maform egyik legelső termékfejlesztési projektje. Szeretném kiemelni, hogy a termék licencét a közelmúltban sikerült egy nagy, nemzetközi viszonteladói hálózattal rendelkező gyártó számára értékesíteni. Ha jól alakul az együttműködésünk és jól reagál a piac, akkor az évi többtízezer darab eladott paq fotelt is jelenthet.

A Modulo C68e  buszokat hol lehet látni a fővárosban, illetve mit érdemes tudni róluk?

Ezek is BKV érdekeltségűek, és a 102-es illetve a 191-es vonalán lehet találkozni velük. A Modulo C68e - nevéből is adódóan – egy moduláris felépítésű autóbusz, különböző utasbefogadó terekkel és több, különböző típusú hajtásrendszerrel. Alacsonypadlós, magas komfortot biztosít, alacsony üzemeltetési költségeken.

Ajtóelrendezése is különleges, megnövelt tengelytáv és teljes egészében kompozit könnyűszerkezetes önhordó karosszéria jellemzi, ami 100%-ban hazai, magyar fejlesztés!

Modulo - Fotó: Maform

Újszerű, kellemes és kényelmes jármű, amit jó érzés használni, üzemeltetését illetően pedig kifejezetten gazdaságos.

Weboldalatokon olvastam, hogy a Modulo C68e buszcsalád nyerte a vegyes kompozitok terén az innovációs fődíjat. Ezt az elismerést valóban csak a leginnovatívabb kompozit termékek kapják meg a világon…

A kiválasztáskor számtalan dolgot néznek – mint a technikai kamatláb, a piaci potenciál, partnerség, pénzügyi és környezeti hatás illetve az eredetiség. Kategóriától elkezdve, a nyersanyagok beszerzését, a folyamatokat, alkalmazásokat a különböző területeken, mint például a légi forgalom, az autóipar, az orvosi illetve fogyasztási cikkek a jobb életvitelhez.

Modulo - Fotó: Maform

Ha valaki szeretne veletek személyesen is találkozni, akkor a hamarosan kezdődő Design Hét „Nyitott Stúdiók” workshop programjainak keretében erre nyílik lehetősége...

Prezentáció és kötetlen beszélgetés lesz három turnusban, szeptember 29-én, 10.00, 14.00 és 16.00 órakor. A részvétel azonban a férőhelyek korlátozása miatt regisztrációhoz kötött.

Miért pont Valkyrie Rune lett a neve, nem tudni. Mindenestre remekmű, műalkotás. Sikerült a Honda mérnökeinek időtállót alkotniuk.

Augusztus 23-án bemutatták a VW T-Roc-ot. A Golf népszerűségét meglovagolva új változatot dolgoztak ki a konstruktőrök. A szabadidő-autónak, vagy crossovernek nevezett jármű valószínűleg sikeres lesz a márka kedvelői között.

 

Stílusos, eredeti szépség, mely mentes mindennemű stilisztikai modorosságtól – tisztán és lenyűgözően fejezi ki az eleganciát, miközben innovációját tekintve is lenyűgöző!

Egyre több gyártó jelenik meg az okostelefonok mellett okosórákkal is, ám a konzervatív ízlésű óraszeretőket nem sikerül elcsábítaniuk. Egy magyar tervező, Balogh Gábor egy merőben új koncepciót tett le az asztalra, amelyet a nemzetközi sajtó azonnal felkapott, bízunk benne, hogy valamelyik gyártó meg is valósítja. 

Képes adatbázis ajánló

Audi A3 Cabriolet 2.0 TDI

Audi A3 Cabriolet 2.0 TDI

Forrás: 
Audi