Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mid-century modern

Mid-century modern
A “mid-century” szóösszetételt úgy fordíthatnánk le, hogy “század közepi”.

A gyökerei ugyanakkor az 1920-as, 30-as évekbe nyúlnak vissza,- a német mérnöki és művészeti elit egyik védjegye a Bauhaus stílus volt ekkor, de az erőfeszítéseiket sajnos megakasztotta a háború. A Mid-century modern egy gyűjtőfogalom, melyet az 1940-es, 50-es, és kisebb mértékben a 60-as évek, főleg amerikai építészeti és tárgykultúrájára használnak. Az irányzat gyökerei a modernista építészethez, azon belül is az európai modernizmushoz nyúlnak vissza.

A II. világháború utáni fellendülés és az ipari innovációk hatására igazi aranykorba lépett az Egyesült Államok, ennek eredményeképp pedig megerősödött a népességnövekedés és az építőipar is. A rohamos tempójú urbanizáció és az új életstílus kihívásaira a kor építészei és tervezői Mid-century modern egyszerű vonalaival, semleges és élénk színkombinációival, valamint különleges anyagok ügyes használatával megalapozta a modern élet lakberendezését.

A funkcionalitás mellett a vidám színek és lekerekített formák használata is hangsúlyos.

A mai design-ban a Mid-century stílus a nagyszüleink egyedi stílusú bútorait, rendhagyó szekrényeit és tipikus lámpáit veszi alapul, ezeket fiatalos lendülettel látja el, például egy szőnyeggel vagy egy érdekesre festett fallal. A Mid-century modern is rendkívül nagy hangsúlyt fektet a funkcionalitásra – mondhatni ez a lényege -, illetve fontos, hogy a tér ne legyen túlzsúfolva, legyen légies, és még a geometrikus formák is nagy szerepet játszanak, könnyen beazonosíthatjuk ezeket a modern irányzatba.

 

Ami miatt mégis más, az a színek és a vonalak, anyagok játéka. A modern stílusról szóló bejegyzésekben már mondtuk, hogy fontos a kontrasztos színhasználat. A Mid-century ezzel szemben nem a kontrasztokat, hanem a karakteres árnyalatokat szereti. A Mid-century modern megmutatta a világnak, hogy az emberek valós igényeihez igazodva tényleg örökérvényű darabok alkothatóak, ezek a darabok pedig azóta is fontos sarokpontjai a designkultúránknak.

A mai eklektikus design légkörben persze könnyen túlhaladottnak tűnhet egy teljes egészében huszadik századi ízlés szerint berendezett otthon, de mértékkel adagolva olyan kortalan stílust kölcsönözhetsz otthonodnak, mely sosem megy ki a divatból.

Néhány designer akiknek a neve kapcsolódik a  Mid-century modern stílushoz: Imzes, Vladimir Kagan, Harry Bertoya, Ero Saharinen, Arne Jacobson, Jasper Morrison.

Vissza a MAGAZIN oldalra